Rușii vor să interzică Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Google prin lege. Moldova de ce nu ar putea interzice ok.ru?

Legiuitorii din parlamentul Rusiei au prezentat, joi, 19 noiembrie, un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va permite guvernului să restricționeze accesul pe internet la uriașele rețele sociale americane care ar fi discriminat mass-media rusească, conform Reuters.

Autorii proiectului, dintre care majoritatea fiind din partidul de guvernământ Rusia Unită, au spus că au primit plângeri de la companii media autohtone precum Russia Today, RIA Novosti și Crimea 24 despre conturi care au fost suspendate sau etichetate de către Twitter, Facebook și Youtube, scrie digi24.ro.

“Urgența în a adopta proiectul de lege este datorată de numeroasele cazuri de restricții nejustificate ale accesului cetățenilor ruși la informații din media rusă de către anumite resurse de internet, inclusiv cele înregistrate în afara Rusiei”, arată o notă atașată documentului.

Pentru a intra în vigoare, legea va trebui mai întâi aprobată de oamenii legii din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului din Rusia, apoi aprobată în camera superioară a parlamentului și semnată de președintele Vladimir Putin.

Rusia de multă vreme caută să aibă mai mult control asupra folosirii internetului pe teritoriul său. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a ordonat unor companii importante de internet din țară să-i acorde acces continuu la sistemele lor, potrivit unei publicații online, The Bell, care a scris despre acest lucru în februarie.

LinkedIn este blocat în Rusia după ce o instanță a stabilit că a încălcat o lege promulgată în 2015 privind stocarea de date, care cerea ca toate datele despre cetățenii ruși să fie stocate în țară.

R. Moldova de ce nu ar putea interzice ok.ru?

Dacă Rusia consideră aceste rețele sociale americane toxice, de ce nu ar face un studiu asupra propriei lor rețele de socializare ok.ru, unde propaganda rusă circulă fără niciun fel de restricții și intoxică mințile a milioane de oameni, inclusiv în R. Moldova. Pentru a ieși de sub această influență rusească în mediul online, R. Moldova de ce nu ar interzice/bloca utilizarea ok.ru pe teritoriul său? De ce să nu protejăm cetățenii noștri de această invazie de știri false, toxice și propagandistice care vin din Rusia și din laboratoarele Kremlinului?

Articole similare
Comentarii