Scenarii pentru turul doi de scrutin în Chișinău

Așadar, zarurile au fost aruncate și cetățenii din Chișinău au făcut alegerea în primul tur de scrutin.  Candidatul socialiștilor, Ion Ceban, care a acumulat 40,97% din voturi și candidatul comun al PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase, pentru care au votat 32,12% din alegători se vor duela, peste două săptămâni, în turul doi de scrutin.  În pofida sondajelor care o dădeau favorită pe (in)dependenta Silvia Radu pentru a accede în turul doi, în locul lui Andrei Năstase, Radu nu a acumulat decât 17,65% din voturi. Iată un exemplu când realitatea a bătut sondajele, de altfel, este și un exemplu când, prin intermediul sondajelor, s-a dorit manipularea opiniei publice și spălarea creierelor alegătorilor în favoarea Silviei Radu. Dar chișinăuenii au fost mai motivați în a demonstra că ei nu pot ceda atât de ușor și nu se lasă prostiți.

Totuși, un scor de 40,97% pentru socialiști în Chișinău, după părerea mea, este un scor destul de mare, având în vedere sursele de informare pe care le au chișinăuenii sau spiritul românesc care predomină în capitală. Vor mai trece câteva cicluri electorale, până balanța se va schimba și forțele europene vor fi pe primul loc în topul preferințelor alegătorilor.

Și acum despre scenariile pentru turul doi: există cel puțin două scenarii în opinia mea. Primul, destul de simplu și efectiv pentru actuala guvernare, constă în aplicarea aceleași strategii ca și la prezidențialele din 2016, când PD a utilizat toate resursele de care dispune pentru ca socialistul Igor Dodon să câștige în alegeri. Astfel, ar putea proceda și acum, să utilizeze tot arsenalul pentru victoria lui Ion Ceban în municipiul Chișinău. Și atunci coaliția dintre PD și PSRM nu va mai putea fi negată, va fi de fapt o coaliție pe față, iar Ceban, la fel ca Dodon, va îndeplini comenzile actualei guvernări pediste.

Al doilea scenariu ar fi mobilizarea tuturor forțelor de dreapta pro-europene și unioniste pentru victoria liderului PPDA, Andrei Năstase la primăria Chișinău. Doar că, odată ajuns la primărie, guvernarea va crea toate condițiile pentru discreditarea acestuia și în consecință pentru discreditarea tuturor forțelor de dreapta la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Dar, chiar și în cazul unui asemenea scenariu, ce poate face Andrei Năstase este să vorbească despre tot ce se întâmplă în interiorului sistemului, să prezinte schemele corupte de la primărie (dacă sunt și toate câte sunt, fără menajamente), să lupte pentru bunăstarea cetățenilor.

Cu siguranță mai sunt și alte scenarii care se coc în laboratoarele guvernării. Dar este important de reținut că oamenii pot contribui la schimbare, că ei sunt pur și simplu obligați de circumstanțe să iasă la vot în turul doi și să aleagă limpede și lucid, să aleagă între fapte și vorbe, între adevăr și minciună, să disceară informarea de manipulare, să demonstreze că sunt cetățeni activi ai acestei țări.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog  și să se înscrie în grupul Vocea diasporei

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

 

Articole similare
Comentarii