Se caută 250 de mii de lei pentru renovarea Cimitirului Eroilor din Chișinău

Anul trecut, după ninsorile abundente din aprilie, Cimitirul Eroilor din Chișinău situat pe strada Decebal 17 a fost transformat în depozit pentru crengi. Scriam atunci că de ani buni acest monument istoric, unde odihnesc pe veci eroii Armatei Române, se află într-o stare deplorabilă. Doar plăcuța de la intrare amintește de faptul că acest loc este un monument istoric.

Cimitirul Eroilor din Chișinău, transformat în depozit pentru crengi

Iată cum în aprilie 2017 acest loc, unde au fost înmormântați sute de soldați de diferite etnii participanți la cele două războaie mondiale, s-a transformat într-un depozit pentru crengi sau copacii care s-au rupt în urma ninsorilor abundente. Un monument istoric transformat într-un depozit.

Iată întreaga recunoștință și respect pentru cei care odihnesc pe veci aici. Iată toată ”Gloria Eroilor Armatei Române”.

Starea deplorabilă în care se află Cimitirul Eroilor din Chișinău a ajuns în atenția unioniștilor. Asociața ODIP și-a propus să efectueze lucrări de reparație până pe 1 decembrie, iar suma necesară ar fi de 250 de mii de lei. Este vorba despre procurarea materialelor de construcție, plata pentru muncitori, procurarea scaunelor, a coșurilor de gunoi, plata pentru montarea pavajului.

Și pentru că nu au acești bani, unioniștii au lasat o campanie de colectare de fonduri, în care îndeamnă cetățenii să nu fie indiferenți și să contribuie cu ce pot pentru renovarea Cimitirului Eroilor din Chișinău.

Donațiile se pot face aici

Câteva detalii istorice

Cimitirul a apărut în 1918, la sfârșitul primului război mondial. Acolo erau înmormântați soldații căzuți pe câmpul de luptă, iar în anii următori și veteranii războiului.

Potrivit wikipedia, În Cimitirul de Onoare din Chișinău au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care au fost înhumați 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

În 2013, Asociația republicană a participanților la războaie (ARPR) a declarat că a reușit să identifice circa 200 de morminte din cele peste 3000 care au existat la sfârșitul anilor 1940 în complexul memorial. Anul trecut am căutat să identific măcar câteva morminte, dar aproape nimic nu se mai vedea printre grămezile de crengi rupte și adunate de pe străzile Chișinăului.

În 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul R. Moldova. Acordul reglementează situația mormintelor militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă, înhumați în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova și care, în mare parte, au fost desființate după anul 1945. Documentul prevede, de asemenea, identificarea, reconstruirea și amenajarea locurilor de înhumare, „astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite”.

În realitate, nu se întâmplă aproape nimic. Iată cum, de fapt, sunt respectate acordurile între cele două Guverne. Cu siguranță nu așa se cinstesc eroii și istoria neamului nostru românesc.

Articole similare
Comentarii