Singura școală românească din raionul Taraclia riscă să fie închisă. Încă o putem salva

Unica școală românească din raionul Taraclia, gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir”, riscă să fie închisă din cauza condițiilor dezastruoase în care a ajuns. Pereți deteriorați și gata să se prăbușească, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – este imaginea zilnică pe care o văd zeci de copii care își doresc să facă studii în școala cu predare în limba română, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „UNIREA – ODIP”.

În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Astfel a luat naștere gimnaziul – școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 milioane de lei ajutor din partea României. Dar, întrucât Fondul de Investiții Sociale din Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala a fost lăsată de izbeliște. S-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor.

Acum, Asociația „UNIREA – ODIP” a lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu. Pentru reparația curentă a acesteia sunt necesare investiții de 197 de mii de lei.

Membrii Asociației „UNIREA – ODIP” i-au informat și pe deputați în legătură cu situația dezastruoasă în care a ajuns acest gimnaziu–grădiniță. Fiecare ales al poporului a primit un pliant informativ despre situația școlii românești din Taraclia și a fost îndemnat să doneze pentru a salva instituția de învățământ.
***
Așadar, dacă autorităților nu le pasă, cel puțin nouă, românilor, ne pasă. Suma de 197 de mii de lei nu este atât de mare, iar dacă fiecare dintre noi ar contribui măcar cu 1 leu, putem schimba lucrurile. Împreună, putem salva această oază de românism din raionul Taraclia.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii