Tânăra din R. Moldova, Alla Cecoltan, colaborator parlamentar în Franța

Alla Cecoltan, în vârstă de 28 de ani, este originară din orașul Camenca, iar de 2 ani și jumătate lucrează în calitate de colaborator parlamentar în Franța. Tânăra activează în cabinetul deputatului Jean-Michel Mis, președintele Grupului de prietenie Franța-Moldova din Adunarea Națională (Parlamentul francez). A ales să se stabilească în Franța, după ce și-a făcut studiile aici.

Fiind ambițioasă și perseverentă Alla Cecoltan a reușit să aibă un job la care mulți tineri visează. Așa am și cunoscut-o pe conaționala noastră: responsabilă, perseverentă și gata oricând să se autodepășească.

Alla Cecoltan a acceptat să împărtășească într-un interviu pentru portalul de știri ER NEWS din experiența sa de emigrare și din secretele jobului pe care îl are.

V-ați făcut studiile peste hotare. Care a fost motivul? De ce ați ales Franța?

De fapt, franceza a fost prima limba străină pe care am studiat-o la școală. Am avut un profesor de franceză genial care mi-a inspirat pasiunea față de Franța, cultura ei, istoria ei, modul de viață etc. Pe lângă aceasta, înainte de a-mi face studiile în Franța, am avut posibiltatea să fac un stagiu la un cabinet de avocați din Marseille. Cred că această experiență  a fost punctul culminant  care m-a determinat să-mi continui studiile peste hotare.

Ce facultate și masterat ați urmat aici, în Franța?

După ce am absolvit facultatea de drept în Moldova, am reușit să aplic la Masterul ”Drepturile Omului”, la Strasbourg. După obținerea acestei diplome, am urmat Masterul ”Alter Europe” și Masterul ”Dreptul Afacerilor” în orașul francez Saint-Etienne. Ultimul domeniu m-a inspirat și m-a motivat să aplic pentru Masterul 2 ”Dreptul Întreprinderii”.

Cum se fac studiile aici, în Franța, comparativ cu R. Moldova?

Ambele sisteme educaționale sunt performante. Totuși, sistemul educațional francez e diferit de cel moldovenesc. În Franța, studiile superioare la facultatea de drept cuprind: licența, Master 1 și Master 2. Diploma de licență este o diplomă națională universitară în învățământul superior, care cuprinde trei ani de studii după bacalaureat. În licență, cursurile de formare sunt organizate astfel încât să permită studentului să-și aleagă treptat orientarea. Această organizare îi oferă timp studentului pentru a-și maturiza proiectul personal și profesional. Masterul este un ciclu de studii complementare care oferă o pregătire profesională. Aceasta se contrastează cu cei trei ani de licență universitară numiți pregătitori, care au mai mult acces la noțiuni generale (studiate în cea mai mare parte în amfiteatre). Datorită diferitelor stagii oferite în acești doi ani complementari, studenții au posibilitatea de a-și schimba drumul ales, în funcție de afinitățile lor din primul an al masterului. Sistemul educațional francez e bazat pe multe cazuri practice, în comparație cu sistemul moldovenesc care rămâne foarte teoretic, din păcate. Sistemul nostru ar trebui să evolueze în acest sens.

Cum a fost adaptarea în Franța? Cum sunt francezii?

Pentru mine personal adaptarea nu a fost grea.  În realitate, nu este ușor să ieși din zona de confort, dar dorința de a descoperi lumea m-a ajutat să mă adaptez mai ușor în Franța. Este evident că francezii sunt diferiți de noi, dar avem și valori comune care ne leagă, ceea ce constituie un avantaj pentru noi moldovenii.

De doi ani sunteți consilieră în Parlamentul Franței  în cabinetului deputatului Jean-Michel Mis. Dați-ne mai multe detalii. Cum ați ajuns să obțineți acest post?

După terminarea studiilor de drept, am avut oportunitatea să aplic pentru un post de 6 ani, în cabinetul unui deputat din Montrond-les Bains, în calitate de colaborator parlamentar. După alegerile parlamentare din 2017, am decis sa aplic din nou pentru postul de colaborator parlamentar. Am trimis pur și simplu scrisoarea de motivare și CV-ul prin mail la mai mulți deputați. Peste o săptămână am fost convocată la interviul cu domnul MIS, deputatul din departamentul Loire. Astfel, am obținut acest post.

E ușor sau greu pentru un cetățean al R. Moldova să acceadă în asemenea funcții? De ce capacități e nevoie să dea dovadă?

Contractul ce leagă deputatul și colaboratorul parlamentar depinde de dreptul privat. Colaboratorii parlamentari nu sunt funcționari publici. Deci, orice cetățean poate să acceadă la aceasta funcție. Postul de colaborator parlamentar necesită o mare polivalență, precum și o mare capacitate redacțională.  Este indispensabil să fii meticulos, fiabil și dotat cu capacități relaționale ireproșabile. De asemenea, colaboratorul  parlamentar trebuie să fie tenace și să anticipeze multe lucruri. Acest job necesită în majoritatea cazurilor cunoștințe în drept sau științe politice.

În ce constă activitatea dumneavoastră în calitate de consilieră în Parlamentul Franței?

Misiunea mea consista în a urmări evoluțiile legislative, redactarea scrisorilor adresate Ministerelor, scrierea articolelor de presă, gestionarea dosarelor administrative, gestionarea agendei, redactarea amendamentelor.

Deputatul Jean-Michel Mis pentru care lucrați este și președintele Grupului de prietenie Franța-Moldova din Adunarea Națională. Care este relația deputatului cu R. Moldova? Cât de interesat este de ceea ce se întâmplă în țara noastră?

Domnul MIS est un deputat foarte activ și se implică pe deplin în activitățile legate de grupul de prietenie Franța-Moldova. Recent, gratie intervenției dumnealui, liceul agricol din Précieux a obținut o subvenție pentru o vizită a unor elevi moldoveni în Franța. Alte intervenții au avut loc în favoarea Alianței Franceze și convenției fiscale între Moldova și Franța.  De asemenea, au fost organizate recepții și audieri care au contribuit la reactivarea și îmbogățirea relațiilor între aceste doua țări. Actualmente, grupurile de prietenie sunt din ce în ce mai solicitate pentru a servi drept punct de sprijin pentru acțiunile de cooperare interparlamentară inițiate de Adunarea Națională în beneficiul parlamentelor străine.

În luna septembrie, deputatul Jean-Michel Mis se va afla într-o misiune în R. Moldova, în calitatea sa de președinte al Grupului de prietenie Franța-Moldova.

Care a fost cel mai greu moment pe care l-ați trăit până acum în străinătate?

Momentul cel mai dificil a fost prima mea zi în Franța. Îmi era foarte dor de părinti și aveam impresia ca am lăsat ceva în Moldova.

Ce recomandați tinerilor care vor să vină să își facă studiile în Franța și ulterior să se stabilească aici.

Le recomand tinerilor să-și construiască viitorul așa cum le dictează inima. Viața nu este roz în Franța, după cum cred alții.  Trebuie să ne stabilim acolo unde ne simțim bine.

Vă mulțumesc pentru interviu!

 

 

 

Articole similare
Comentarii