UE renaște prin victoria lui Macron și în alegerile parlamentare

Alegerile parlamentare din Franța care au avut loc ieri și care anunță o victorie zdrobitoare pentru partidul înfiinţat de noul președinte al republicii Emmanuel Macron, ”Republica În Marş” demonstrează odată în plus că Revolutia franceză intră în istorie.

Se pare că Emmanuel Macron a reușit să devină noua vedetă nu doar în Franţa, dar și în Europa. Mulți lideri politici din UE, dar și francezii își pun mari speranțe în noul președinte al Franței de la care ”se aşteaptă să provoace un adevărat tsunami pe scena politică din Hexagon”, așa cum comentează presa din România.

Partidul ”Republica În Marş” este extrem de tânar, fiind lansat pe 6 aprilie 2016 de către Emmanuel Macron. Se declară un partid politic social-liberal francez care se angajează să moralizeze și să modernizeze viața politică franceză. Pe 7 mai, Emmanuel Macron a demisionat din fruntea partidului, după ce a devenit președinte al Franței. Acum interimatul funcției de președinte al partidului este deținut de către Catherine Barbaroux până la organizarea Congresului formațiunii care urmează să aibă loc pe 15 iulie 2017.

Este necesar de menționat aici că 52% la sută din lista electorală a partidului ”Republica În Marş” sunt reprezentanți din societatea civilă și nu au exercitat niciodată un mandat electiv. Iată un exemplu foarte bun cum poate fi schimbată clasa politică, inclusiv în R. Moldova.

Deși prezența la vot a fost una mult mai mică decât la prezidențiale, doar 48% dintre francezi au mers ieri la alegeri, față de aproape 78% în turul doi al scrutinului prezidențial, mobilizarea populației pentru un viitor profund european al Franței este de apreciat. Pentru că asta, în definitiv înseamnă și grija pentru destinul urmașilor.

Francezii au decis să își dea votul pentru un vector energic european, în frunte cu un tânăr, precum Emmanuel Macron, pentru o Europă care în felul acesta va întineri și va prospera.

Ce are R. Moldova de câștigat sau de învățat? Speranța este într-o generație tânără de politicieni școliți în afara țării și care nu au mai făcut parte din structuri guvernamentale sau partiinice.

Felicitări Franței pentru alegerea făcută și pentru că dă un nou suflu întregii Europe!

 

Informația este putere, invormați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii