Umilința și bătaia de joc la care este supusă o femeie la spitalul raional din Dondușeni

2

Ofițerul Andrei Șram, fiul Ludmilei Șram, care în momentul de față se află într-o misiune de pacificare în Republica Centrală Africană, povestește pe rețelele de socializare despre ceea ce i s-a întâmplat mamei sale la spitalul raional din Dondușeni. Ludmila Șram este invalidă de gradul II și cu greu se deplasează de una singură. Iar de fiecare dată când merge la consultații la medicul Vasile Hârbu din cadrul spitalului raional Dondușeni este practic distrusă moral din cauza comportamentului inuman al medicului, fapt ce îi pune în pericol viața, pentru că acum câțiva ani mama sa a suferit un accident vascular cerebral (insult cerebral).

Mai mult, în 2012, din cauza acestui medic, Vasile Hârbu, care a refuzat să acorde asistența medicală necesară, un bolnav pe nume Stepan Tkaciuc a decedat. Bolnavul era tată a patru copii. Dar ministrul Sănătătii de atunci, Andrei Usatâi, a spus că informația prezentată de rudele decedatului nu s-au adeverit.

Reproduc mai jos mesajul ofițerul Andrei Șram despre ceea ce i s-a întâmplat mamei sale la spitalul raional din Dondușeni. El este determinat să meargă până în pânzele albe ca acest medic să răspundă pentru comportamentul său și să fie exclus din sistemul medical.

Am fost telefonat de catre mama mea Sram Liudmila, care plângând mi-a spus că mai mult niciodată nu se va mai adresa la spitalul raional din Dondușeni, pentru niciun fel de ajutor, nici măcar pentru o simplă consultație medicală. Vreau să accentuez că mama mea la momentul actual este invalidă de grupa II (cu greu se deplasează de sine stătător, având dureri constante în picioare). În plus, acum 3 ani a suportat și un insult. Asta înseamnă că orice fel de stres este periculos pentru viața ei.

Totul se întâmplă din cauza așa-numitului doctor traumatolog de la spitalul raional Dondușeni, Hârbu Vasile Vasile, care deja de câțiva ani își bate joc de mama mea în timpul consultațiilor medicale, având o atitudine neadecvată. În timpul consultațiilor medicale, permanent se adresează cu agresivitate și cu voce ridicată și o acuză că nu o doare nimic, că intenționat și-a bandajat picioarele, că se preface și o joacă pe invalida în fiecare an. La final chiar i-a aruncat cartela medicală în față. Cu toate că individul forte bine cunoaște că ea a suportat anterior un insult și așa un comportament cu un astfel de pacient este inadmisibil! Iată cum astăzi se pune diagnosticul medical de către un doctor (numit de toți experimentat) în spitalul raional din Dondușeni.

Unde sunt șefii, unde sunt persoanele responsabile, de ce i se permite acestui medic să facă ce vrea și cum vrea. Deschideți ochii și urechile. Eu ca fecior îi doresc să îndure el, acest doctor, toate durerile pe care le suportă zilnic mama mea.

Anul trecut în urma unei astfel de consultații și în urma concluziei de același fel pe care am expus-o mai sus, l-am telefonat personal pe individ, în privința comportamentului urât și agresiv în adresa mamei mele, la care el mi-a răspuns: ”Mă scuzați, nu se va mai repeta și dacă veți veni la Dondușeni, ne vom întâlni și poate că vom deveni și prieteni. Omul cu neomul nu va fi prieten niciodată.

Cu regret, este binecunoscut ca întregul personal al secției, chiar și conducerea spitalului, cunosc comportamentul neadecvat al lui Vasile Hârbu dar motivează prin faptul (ATENȚIE!) că ”nu ai ce-i face”, că ”așa îi este caracterul”, ”este un om greu” sau ”este foarte experimentat, altii nu avem”. Ce inseamnă asta?! E alarmant!!! Treziți-vă!!! Acesta este oare un motiv ca să-l ții la spital? El în mod urgent trebuie inlăturat și izolat de oameni. Prezintă un pericol direct. Sunt ferm convins că așa se comportă cu toți pacienții săi, doar că nimeni nu are curajul să-i reproșeze ceva, fiindcă alții nu sunt. Iată ce face pensia care demult deja e în buzunar. Indiferență totală care poate conduce spre tragedii.

Sunt ofițer de mulți ani, am depus jurământul meu poporului și îl respect, dar și el l-a depus pe al lui, pe care îl încalcă grav, punând în periocol viețile oamenilor. După întâlnirea cu medicul, mama mea se simte și mai rău și îmi spune că nu mai vrea nimic. Și totul este în rezultatul întâlnirii cu un doctor ”experimentat”. Sunt la mii de km de țară și sufăr împreună cu mama mea. Aș veni chiar astăzi acasă ca să-i spun în față ce este el și multe alte, dar n-am posibilitate. Însă totul este înainte.

Voi depune tot efortul și voi lupta până la urmă, ca așa-numitul ”doctor” să răspundă pentru toate câte le face și câte a făcut. Eu altă mamă nu am, nu o să am și nu vreau să o pierd din cauza unui nemernic. Ca și orice copil, pentru mama mea voi face totul”.

În același timp, fiica Ludmilei Șram, Anna Șram  a discutat, prin telefon, cu șeful adjunct al spitalului, Victor Gorin. ”I-am explicat situația care se repetă din an în an. Dar mi-a spus că așa este caracterului medicului, ca nu avem alți specialiști în domeniu si nu avem ce face. Astăzi șeful adjunct al spitalului a discutat cu medicul Hârbu, care însă neagă tot”, a declarat pentru www.elenarobu.md Anna Șram.

Fiica mai povestește că de mai mulți ani, mama ei a cerut îndreptare de la medic pentru a veni la Chișinău să își facă operație, dar medicul a refuzat de fiecare dată, spunând că ea se preface că are dureri la picioare doar ca să primească un grad de invaliditate. Anul trecut o apăsa pe genunchi și spunea „ai picioare de fată mare, nu te preface”. Dar mama are artroză de gradul 4, ultima fază. Are dureri nebune, noaptea strigă de durere, nu mai noi stim prin ce trece. Am fost nevoiți să ne adresăm la o policlinică din capitală pentru îndreptare. Deja de doi ani stăm în rând. Medicii din Chișinău ne-au spus că demult trebuia de făcut operația, dar, din păcate, de la spitalul din raion, medicul Hârbu nu a dorit să ne dea această îndreptare. Or, fără îndreptare este imposibil de făcut operația”, a povestit Anna Șram.
***
Despre cazul din 2012, privind neimplicarea medicului Vasile Hârbu, care a refuzat să acorde asistența medicală necesară, iar ca urmare un pacient a decedat puteți citi aici.

***
Din păcate, un asemenea comportament din partea medicilor nu face față deloc sistemului medical care și așa este în comă din cauza lipsei medicilor, a condițiilor normale în spitale, a aparatajului medical. Îndemnul meu este să vorbim despre toate aceste cazuri, să nu ne fie frică să spunem ce ni se întâmplă în spitalele din Moldova, să prindem la curaj, să nu acceptăm bătaia asta de joc. Oricine dintre noi poate fi în situația Ludmilei Șram.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!