Un moldovean la Veneția: Octavian Micleuşanu în dialog cu Ioana Eliad

Am plăcerea să vă prezint un moldovean la Veneția: Octavian Micleuşanu în dialog cu Ioana Eliad

Se spune că durii au două inimi. Prezență rezervată mai degrabă decât dură, Octavian Micleușanu are o singură inimă, la locul ei, și cu ea își iubește și Țara de origine, Republica Moldova, în care și-a început studiile artistice, și România, unde a studiat un an și jumătate, la Cluj-Napoca, și Italia, unde trăiește de mai mult de 20 de ani.

Din multe puncte de vedere, este un pionier. În anul 2000, a dat examen la Accademia di Belle Arti din Veneția, devenind primul moldovean care a trecut cu brio examenul de admitere. Din 2007 până în 2011, a locuit la Milano, unde a lucrat în diferite echipe de comunicare și management, pentru Case de Modă de top ca Louis Vuitton, Gucci, Giorgio Armani și Pollini.

De mai mulți ani consecutiv, Octavian Micleușanu este singurul Fotograf moldovean acreditat la Carnavalul din Veneția și la Bienala din Veneția, cu predilecție la Bienalele de Artă, de Arhitectură, de Teatru și de Dans și la Festivalul Internațional de Film. Ce înseamnă asta? Că publicații din întreaga lume, unele la fel de prestigioase ca spectacolele, festivalurile și filmele pe care le documentează, îi achiziționează fotografiile ”la cald”.

Badge Acreditare Fotograf Octavian Micleuşanu pentru Art in Italy la Festivalul Internațional de Film de la Veneția

 

În 2021, pentru a preveni extinderea pandemiei de coronavirus, din peste 400 de cereri de acreditare a Fotografilor la Mostra del Cinema, mai puțin de 150 au fost acceptate. Micleușanu a fost unul dintre Fotografii acreditați.

Gianni Morandi, Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia, 2021

 

L-am întâlnit în timpul Bienalelor și al Carnavalului de la Veneția de mai multe ori, fie ca Fotograf acreditat la Vernisaje și Spectacole, fie ca organizator al propriului tur fotografic pentru Oaspeții săi. Fotografiază Nunți – a fost printre Fotografii acreditați la cea a Actorului George Clooney cu Amal Alamuddin în Orașul lagunar -, sculptează, pictează, desenează și este Profesor de artă la Institutul Tehnic Levi-Ponti din Mirano.

 

Al Pacino, Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia, 2015

 

 

 

Marii, Festa delle Marie, Carnevale di Venezia, 2019

 

 

Denzel Washington, Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia, 2018

 

Primele mele lucrări le-am prezentat la Biblioteca Națională din Chișinău. În 2007, am avut o Expoziție personală de pictură, grafică, gravură, sculptură instalație și fotografie la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă din Veneția, unde am prezentat în jur de 120 de lucrări. Am expus în peste cincisprezece Expoziții personale și colective, iar în anul 2015, am făcut parte din Echipa de Fotografi care a ilustrat un impresionant album dedicat Vilelor din Veneto”, ne spune Octavian Micleușanu. Și continuă: ”Sunt din Nisporeni (oraş în Republica Moldova – n.r.), și în copilărie locuiam la zece minute distanță de mers pe jos până în pădure. Îmi plăcea să cutreier, precum Ion Creangă, prin păduri. Și să fotografiez peisaje. Era fantastic! În 1999, am câștigat o bursă de studii în România, la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Am vrut timpul să mă specializez în arta fotografică. M-am înscris în Asociația Fotografilor din Cluj-Napoca, în care am învățat să developez pelicule în laborator. Și în timpul studiilor la Cluj, și în timpul celor de la Veneția, am muncit, la Veneția ca Asistent Tehnic la un Atelier de Grafică.

Octavian Micleuşanu cu fotograful de Artă şi Modă Albert Watson OBE

Cât de des vă întoarceți acasă, în Moldova?

În fiecare an, cel puțin o dată pe an. Epoca digitalizării îmi permite să rămân în contact cu toți prietenii și clienții, din toată lumea. Sunt membru al Asociației Cineaștilor din Republica Moldova, condusă vreme de mulți ani de Regizorul Valeriu Jereghi, primul Director al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, între 2016 și 2020, și continui colaborările și acasă, unde sper să am în viitor cât mai multe Expoziții personale.

Pasiuni?

Fotografia (zâmbește). Am colecționat 20 de aparate de fotografiat vechi. Amatorilor de fotografie care vizitează Veneția și vor să facă fotografie cum se făcea pe vremuri, când nu existau telefoane mobile și camere digitale, le pot pune la dispoziție aparate de fotografiat cu peliculă. Mă pasionează și astronomia, și muzica. M-am împrietenit cu Brian Eno, marele Muzician și Compozitor de muzică ambientală. Îmi place și să citesc, când am timp, mă relaxează, ca și muzica, și încerc să transmit din această stare de bucurie tuturor celor cu care colaborez și în fotografiile pe care le fac.”

 

Galerie foto: Octavian Micleușanu. Toate drepturile pentru fotografii rezervate Autorului lor.

 

 

Articole similare
Comentarii