Un monument al domnitorului Ștefan cel Mare a apărut la Căpriana: Este verificată legalitatea edificării acestuia

Un nou monument al domnitorului Ștefan cel Mare. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova verifică legalitatea edificării unui monument de for public și anume cel al domnitorului Ștefan cel Mare, în satul Căpriana, raionul Străşeni. Deocamdată nu este clar dacă a fost sau nu coordonat conceptul cu Consiliul Național al Monumentelor de For Public, anunță pe rețelele de socializare AIRM. Trebuie spus că monumentul a fost ridicat la inițiativa președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

Pe rețelele de socializare au apărut zeci de comentarii în care internauții își manifestă nemulțumirea față de felul cum arată acest monument.

Se pare că demnitarii noștri nici măcar la edificarea monumentelor nu sunt buni, ce să mai zicem de a fi urmași demni de un domnitor precum Ștefan cel Mare și Sfânt. Consider că inițiativa de a avea cât mai multe monumente ale lui Ștefan cel Mare sunt binevenite, dar cu respectarea tuturor normelor în vigoare, cu concursuri pentru cel mai bun proiect, cu discuții publice în care să fie implicați și localnicii. Dar cel mai important fără inscripții și fără politizarea acestor monumente care ar fi bine să constituie o artă nu un kitsch.

Este nevoie să ne pătrundem cu toții de istorie, de vitejia și înțelepciunea lui Ștefan cel Mare, dar nu de falsurile cu privire la identitatea marelui domnitor, pe care președintele R. Moldova Igor Dodon le propagă pe toate căile. Până și la Istanbul, sabia lui Ștefan cel Mare este însoțită de inscripția că Ștefan a fost român. O istorie corectă, un respect profund față de figura domnitorului – asta este bine să promovăm și să le povestim copiilor, nu falsuri, nu neadevăruri strecurate de politicieni pentru că așa le convine.

Articole similare
Comentarii