(VIDEO) Despre dramele prin care trec moldovenii când emigrează

Dramele prin care trec moldovenii când emigrează. Integrarea într-o societate nouă nu este imediată și trece prin diferite faze de adaptare. Pentru unii integrarea este mai rapidă și mai ușoară, pentru alții mai grea și mai dureroasă. Despre acest lucru vorbeam anul trecut cu Tatiana Safaler, moldoveancă stabilită de 17 ani în Italia, în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA. În prezent, Tatiana Safaler este mediator cultural și operator pentru integrarea școlară a copiilor din Veneția.

Prima fază a adaptării peste hotarele țării ar fi cea care se numește „luna de miere”, a povestit invitata. La început, persoana care a emigrat este „bine-dispusă și are mari așteptări de la țara în care a venit. Aceasta fază însă nu durează mult”.

Urmează o perioadă de dezorientare, provocată de anumite obstacole: necunoașterea limbii, piedici legale în găsirea lucrului sau reședinței, obstacole culturale, care pot duce la discriminare, prejudecăți.

Apoi ar putea urma o criză adevărată, a spus invitata. Aici persoana emigrată își dă seama că „societatea în care a ajuns nu mai este atât de interesantă, ci din contra, una obositoare, plictisitoare, cu multe greutăți, probleme”. Această stare a fost numită de antropologul Kalervo Oberg „șoc cultural”, a adăugat Tatiana Safaler.

Potrivit invitatei, lucrurile se calmează atunci când persoana poate să își găsească soluții la toate impedimentele și drept urmare devine mai liniștită.

Voi prin ce fel de experiențe ați trecut în momentul când ați emigrat? Cum a fost adaptarea? Vă îndemn să scrieți opinia voastră în comentarii.

Articole similare
Comentarii