(VIDEO) Lansez o campanie de strângere de fonduri

De mai bine de jumătate de an, expun pe blogul meu www.elenarobu.md destinele moldovenilor care au plecat în străinătate, fie la muncă, fie stabilindu-se definitiv în altă țară. Dau voce diasporei cea care este marginalizată acasă.

Articolele pe care le scriu reprezintă vocea prin care moldovenii din diasporă se pot exprima. Platforma pe care am pus-o la dispoziție este ceea ce am putut eu să ofer ca sprijin în această inițiativă.

A venit timpul ca oamenii onești din diasporă să fie protagoniștii interviurilor mele video. A venit timpul ca aceste experiențe prin care au trecut conaționalii noștri să fie prezentate sub formă video, pentru a retrăi împreună sentimentele și emoțiile moldovenilor care trăiesc departe de casă, dar mereu cu gândul la ce ce întâmplă acasă.

Pentru asta este nevoie de deplasare la fața locului. Am scris mai multe proiecte media care vizează diaspora la instituțiile care finanțează diferite activități în domeniul mass-media, dar se pare că nimeni nu este interesat de ceea ce se întâmplă în diasporă, chiar dacă vorbim de aproape 1 milion de cetățeni și o treime din alegătorii Republicii Moldova. Iată de ce am decis să organizez o campanie de strângere de funduri pentru a mă putea deplasa în câteva orașe europene și a realiza interviuri cu reprezentanții din diasporă. Îmi propun să merg în 5 orașe din Franța și Italia, dar alegerea va fi în funcție de doleanțele conaționalilor noștri. Voi realiza un sondaj în care reprezentanții din diaspora vor putea vota în ce oraș să ajung. Suma necesară pentru aceste deplasări ajunge la 2000 euro.

Diaspora este invitată să contribuie la strângerea de fonduri pentru deplasări în vederea realizării acestor materiale video! Donațiile le puteți face aici.

https://www.indiegogo.com/projects/sa-facem-auzita-vocea-diasporei/x/13302907

De ce sunt importante asemenea interviuri?
Moldovenii plecați în străinătate sunt adesea criticați pentru faptul că au părăsit țara lor natală și au ales calea cea mai ușoară. În realitate însă nu este așa. Istoriile de viață pe care le au vin să demonstreze sacrificiul prin care au trecut, pentru ca să asigure existența familiilor lor și în consecință și existența statului. Despre acest lucru trebuie să se cunoască atât în diasporă, cât și acasă. Îmi propun în felul acesta să creez o punte de legătură între cele două lumi, una de acasă și alta din străinătate.

Ce continuitate va avea acest proiect?
Interviurile video pe care le voi realiza, vor fi publica pe blogul meu www.elenarobu.md. De asemenea, îmi propun, periodic, să organizez asemenea campanii și să ajung în cât mai multe orașe europene unde există mulți conaționali de-ai noștri gata să își deschidă sufletul și să povestească experiența lor ședere peste hotare.

Ce am realizat până acum?
Am împărtășit din onestitatea mea și dorința de a schimba lucrurile, așa cum am făcut-o și până acum în activitatea mea de jurnalistă. Cu părere de rău, jurnalismul de acasă a avut de suferit enorm în ceea ce privește principiile de onestitate și verticalitate, de aceea am considerat oportun și necesar să fac asta pentru oamenii plecați de acasă. Platforme sunt diferite și disponibile atât în Moldova, cât și în străinătate, dar valorile și principiile, enunțate mai sus, nu sunt respectate de multe din aceste platforme, de aceea unica soluție pe care am văzut-o este să pun la dispoziție conaționalilor noștri plecați de acasă, o platformă demnă de sacrificiul pe care l-au făcut în viața lor, chiar dacă acest sacrificiu a luat mai mult o tentă personală, decât una patriotică. Într-un final, fiecare destin în particular face parte din marele destin al țării.

Pentru a veni cu soluții și a propune anumite mecanisme de îmbunătățire a lucrurilor este nevoie să facem o diagnoză, să stabilim la ce etapă suntem, ca să știm ulterior ce avem de făcut. Iată că acum suntem la etapa de diagnoză. Moldovenii din străinătate își expun opinia în ce condiții ar veni acasă și ce așteaptă să se întâmple în R. Moldova.

Protagoniștii articolelor pe care le-am scris pe blog la rubrica ”Jurnal de emigrant” în niciun caz nu s-au plâns și nici nu s-au lăudat. Ei au avut curajul să împărtășească destinul lor cu cei de acasă, fiindcă le pasă de ei și fiindcă doresc să le explice cum stau lucrurile în străinătate și că, dacă totuși doresc să meargă pe același drum, să fie informați. Consider că asta lipsește la noi în țară, comunicarea, împărtășirea experiențelor, ca să devenim mai buni și să luăm decizii mai sănătoase. Din cauza celor care sunt indiferenți, se întâmplă lucrurile așa cum sunt acum în R. Moldova. Este alegerea fiecăruia să dorească să facă lucrurile mai bune sau să lase de izbeliște ceea ce numim Moldova.

Vă mulțumesc tuturor pentru implicare! Împreună suntem o forță și împreună putem schimba lucrurile așa încât să nu roșim în fața urmașilor noștri pentru ceea ce am fi putut face și nu am făcut!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii