Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța

Comunitatea românească din Franța a fost punctul principal de pe agenda vizitei de lucru pe care o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), condusă de către secretarul de stat Gheorghe Cârciu, a efectuat-o în acest stat, la Tours.

Agenda vizitei a debutat cu o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Tours și din regiunea Centre-Val de Loire, în cadrul căreia s-au discutat proiectele DRP și calendarul de acțiuni prevăzut pentru anul 2023.

Totodată, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor românești care au primit finanțare din partea DRP, a vizitat Biblioteca Românească din Tours și Școala Românească “Doamna Maria Brâncoveanu”.

Românii din Tours au prezentat delegației DRP proiectele implementate pe parcursul anului 2022, unul dintre cele mai importante fiind clasa de istorie și catehism din cadrul Școlii Românești.

Programul a mai cuprins un moment artistic oferit de corala parohiei și copiii de la Școala Românească “Doamna Maria Brâncoveanu”, urmate de Șezătoare și slujba de Vecernie.

În continuarea vizitei de lucru, delegația DRP a participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Părintele Vasile Somle, preot paroh.

„𝐶𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑛 𝑇𝑜𝑢𝑟𝑠 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑏𝑖𝑛𝑒𝑐𝑢𝑣𝑎̂𝑛𝑡𝑎𝑡𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑎𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎̆ 𝑏𝑖𝑠𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎̆ 𝑚𝑖𝑛𝑢𝑛𝑎𝑡𝑎̆, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒 𝑖̂𝑛 𝑗𝑢𝑟𝑢𝑙 𝑒𝑖 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑒𝑠𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑒 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑠̦ 𝑠𝑓𝑎̂𝑛𝑡 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑎𝑡𝑢𝑛𝑐𝑖 𝑐𝑎̂𝑛𝑑 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑖𝑚 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑛𝑡̦𝑎̆, 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑖𝑚 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑖𝑢𝑏𝑖𝑟𝑒, 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑡̦𝑒𝑙𝑒𝑔𝑒𝑟𝑒. 𝑆𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑎𝑙𝑎̆𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑒𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑖𝑐𝑖, 𝑎𝑣𝑒𝑚 𝑜𝑏𝑙𝑖𝑔𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑖 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑠̦𝑡𝑖 𝑜𝑟𝑖𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑠𝑒 𝑔𝑎̆𝑠𝑒𝑠𝑐 𝑒𝑙𝑒, 𝑜𝑟𝑖𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑑 𝑠𝑎̆ 𝑡𝑟𝑎̆𝑖𝑎𝑠𝑐𝑎̆”, a declarat secretarul de stat cu această ocazie.

Vizita s-a încheiat cu marcarea momentului aniversar al Unirii Principatelor Române, 164 de ani de la unul dintre cele mai importate evenimente din istoria României.

Alături de secretarul de stat, au mai fost prezenți IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentanți ai primăriei din Tours, consulul general al României la Paris, Simona Junescu, managerul Bibliotecii “Panait Cerna” din Tulcea, Ligia Dima, membri ai societății civile franceze și românești, precum și reprezentanți ai mass-media.

Articole similare
Comentarii