Atenție la oxidul de etilenă, substanța cancerigenă descoperită în înghetață

Zilele trecute Comisia Europeană a emis o alertă prin care se cere retragerea de pe piață a tuturor produselor care conțin aditivul alimentar (E410) numit guma de caruba și contaminat cu pesticidul oxidul de etilenă, o substanță cancerigenă interzisă în Uniunea Europeană din 2011.

Trebuie de precizat că aditivul E410 este autorizat pentru utilizare în Uniunea Europeană, însă dat fiind faptul că este contaminat cu acest pesticid cancerigen – oxidul de etilenă -, Comisia Europeană a decis retragerea de pe piața UE a tuturor produselor care conțin acest aditiv E 410, indiferent dacă este contaminat cu pesticidul ”oxidul de etilenă” sau nu. Asta pentru a se asigura că sănătatea consumatorilor nu este pusă în pericol.

O substanță cancerigenă descoperită în înghețată

Aditivul alimentar (E410) contaminat cu pesticidul oxidul de etilenă a fost descoperit în mai multe loturi cu înghețată, inclusiv produse de compania Mars. În total sunt șapte categorii de produse care aparţin producătorului Mars şi care trebuie retrase de pe piaţa Uniunii Europene. În loturile cu îngheţată Bounty, Snickers şi Twist, autorităţile europene au descoperit prezenţa acestui pesticid cancerigen– oxidul de etilenă.

Ce puteți face 

Pentru conaționalii noștri din diaspora, care sunt stabiliți în țările Uniunii Europene, le recomandăm să verifice eticheta înghețatei pe care vor să o procure. Dacă pe etichetă este indicat aditivul alimentar (E410), evitați acest produs. În mod normal, aceste produse care conțin substanța cancerigenă trebuie retrase de pe piață.

Mai complicat este pentru cetățenii din R. Moldova. Întrucât R. Moldova nu este membră a Uniunii Europene, nu este obligată să se conformeze acestei solicitări a Comisiei Europene și să retragă de pe piață înghețata care conține substanțe cancerigene. Deci, rămâne de responsabilitatea fiecăruia să verifice ce este scris pe etichetă și să evite la maxim produsele care conțin E-uri sau pesticide cancerigene. În cazul dat, evitați aditivul alimentar E410, pe care îl puteți găsi și sub denumirea de guma de caruba.

Ce este oxidul de etilenă

Pesticidul oxidul de etilenă este substanţa gazoasă folosită şi la dezinfectarea anumitor produse, cum ar fi mirodeniile sau seminţele de tip susan, folosit în India şi China, de exemplu. Acum, acest pesticid a fost detectat în produse care folosesc aditivul alimentar (E410) obţinut din arborele de roşcov, care pe eticheta produselor îl puteți găsi sub denumirea de guma de caruba.

Un studiu din 2003 realizat pe 7.576 de femei din SUA expuse la oxidul de etilenă sugerează că substanţa poate fi asociată cu o incidenţă mare a cancerului mamar. Alte studii mai arată că oxidul de etilenă poate fi o cauză a tumorilor limfoide sau cerebrale şi a cancerului osos.  În plus, oxidul de etilenă poate provoca otrăviri acute, însoţite de o varietate de simptome. Este vorba de cefalee, greaţă şi vărsături.

Aşadar în momentul în care mergeți la cumprături, verificaţi cu atenție eticheta și evitați produsele care conțin aditivul alimentar E 410, contaminat cu pesticidul oxidul de etilenă.

Cât de periculos este aditivul alimentar E 410?

Acest aditiv este aprobat pentru utilizare în multe țări din întreaga lume, dar acest lucru nu înseamnă că E 410 nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. În ciuda faptului că guma este obținută din fructul plantei, ea nu se dizolvă în sucul gastric și nu este absorbită de organism. În majoritatea cazurilor, suplimentul alimentar E410 este pur și simplu derivat din acesta în mod natural, dar pentru unii oameni cu tulburări metabolice se poate acumula. Ce fel de consecințe negative conduce la aceasta, oamenii de știință încă nu s-au expus foarte clar. Cu toate acestea, există o ipoteză că această gumă ar conduce la formarea de pietre la rinichi și la vezica biliară.

Versiunea modificată a aditivului alimentar E410 este absorbită perfect de corpul uman, dar această substanță este clasificată ca OMG (organism modificat genetic). Cum va afecta sănătatea consumul de produse care includ un astfel de aditiv, este dificil de presupus. Cu toate acestea, nu este exclus faptul că poate provoca o mutație genetică.

Articole similare
Comentarii