Ajuns la vârsta de pensionare, italianul Nicola Baldassare, originar din Pescara (un oraș aflat la aproape 200 km de Roma) și profesor de formație, este stabilit de 8 ani în capitala R. Moldova, Chișinău, fiind căsătorit cu o moldoveancă. Împreună au luat decizia de a se stabili în țara noastră mai mult din motive economice. Cu pensia din Italia, își pot permite o viață decentă aici, în Moldova.
Pasionat de scris, Nicola Baldassare are deja publicate două cărți despre Moldova și moldoveni. Prima a apărut în 2007, iar a doua în 2010. De asemenea pe blogul său http://www.diariomoldavo.it împărtășește istorii despre viața de zi cu zi în Moldova. Așadar, suficient cât să își poată forma o impresie despre moldoveni. Iar această impresie nu este deloc bună față de bărbații din Moldova, care beau prea mult și pun pe primul loc mașina, dar nu familia. Despre femei spune că le admiră fără rezerve, pentru că sunt ca niște eroine moderne autentice.
Profesorul și scriitorul Nicola Baldassare a acceptat să ofere un interviu pentru blogul www.elenarobu.md unde vorbește despre ceea ce a descoperit în Moldova, cum se trăiește aici, ce calități și defecte au moldovenii, cum sunt politicienii și ce trebuie să facem pentru a deveni parte a Uniunii Europene.
V-ați stabilit în Moldova în 2010. De ce ați decis să plecați din Italia? De obicei se întâmplă invers, mulți moldoveni au plecat de acasă și muncesc sau sunt stabiliți în Italia.
Am decis să vin în Moldova din motive economice. Imediat după ce m-am pensionat, am analizat împreună cu soția mea, care este din R. Moldova, că este mai ieftin să trăiești la Chișinău. În Italia aș fi avut mai multe dificultăți financiare cu pensia pe care o primesc. Să ne stabilim în Moldova a fost o alegere aproape obligatorie.
Ce știați despre Moldova înainte să veniți aici?
Nu știam nimic despre țara voastră înainte de a o cunoaște pe soția mea. Ne-am cunoscut în 2001 și de atunci am început să vin în Moldova în vacanță. Am cumpărat un mic apartament unde trăim și acum. Dar din 2010 suntem stabiliți definitiv la Chișinău.
Cum a fost acomodarea în țara noastră? Ce vă lipsește cel mai mult?
La început nu mi-a fost ușor, dar am reflectat profund asupra celei mai importante decizii din viața mea. Știam bine la ce să mă aștept, nici mai mult, nici mai puțin. Așa cum zic mereu: Italia îmi poate oferi puțin din mult, însă Moldova îmi poate oferi mult din puțin. Îmi lipsește bucătăria italiană, creativitatea italienilor, clima țării mele. Dar la vârsta mea, Italia nu mai avea ce să îmi ofere. Consider că este mult mai interesant și fascinant să trăiesc experiențe noi de viață. Pentru mine și soția mea a fost ca un joc de noroc, chiar dacă astăzi, opt ani mai târziu, nu știm dacă am câștigat sau am pierdut.
Cum i-ați descoperit pe moldoveni? Ce calități și defecte au?
Cunosc mulți moldoveni și am o relație bună cu ei. Nu am o impresie bună despre bărbații din Moldova, însă admir, fără rezerve, femeile, care sunt autentice eroine moderne. Îi găsesc pe moldoveni prea formali și plictisitori. Vorbesc mereu despre aceleași lucruri. Sărbătoresc cu diferite ocazii, beau prea mult și nu pun familia și casa pe primele poziții în scara valorilor. Pentru moldoveni, mașina este pe primul lor în aspirațiile lor, apoi vine restul. Cunosc persoane care trăiesc în ”cocioabe” murdare, dar au BMW parcat sub casă. În Moldova se căsătoresc prea ușor cu primul prieten din liceu și divorțează la fel de ușor, când își dau seama că s-au căsătorit cu un străin. Multe prietene de-ale soției mele sunt divorțate și când le întreb de ce, aproape toate îmi spun că ”soțul era bețiv”. În familiile de moldoveni, toată greutatea este pusă aproape întotdeauna pe umerii femeilor. Bărbații, de obicei, se gândesc la „amicul de pahar” și la următoarea beție.
Ce vă place cel mai mult în Moldova? Ce locuri vă place să vizitați?
Italia deține 70% din patrimoniul cultural mondial. Este dificil pentru un italian să găsească ceva interesant în Moldova. În țara voastră sunt într-adevăr puține locuri turistice de vizitat. Moldova figurează pe ultimele poziții în lume după numărul de turiști, alături de insula Vanuatu, o insulă pierdută în Oceanul Pacific. Ar fi un motiv.
Pivnițele subterane sunt tot ce ai de văzut. Dar și asta îți ia doar jumătate de zi.
Care ar fi cele mai mari paradoxuri pe care le-ați descoperit aici? De exemplu, cum pot trăi oamenii cu un salariu mediu pe lună de 200 de euro?
Paradoxul care m-a frapat l-am descris mai sus: case foarte sărace și Mercedes parcat lângă casă. Sunt puțini care trăiesc cu 200 de euro în Moldova. Majoritatea primesc bani de la o rudă care muncește în străinătate. Cine nu are rudă peste hotare, moare de foame. Mulți, pe lângă salariu, mai au și ”mită”. Sumele de bani care se cheltuiesc în Moldova provin de la remitențele migranților.
Ce credeți despre cei care sunt la conducerea Moldovei? Ce ar putea să facă pentru dezvoltarea țării și nu o fac?
Politicienii moldoveni sunt expresia societății. Cei pe care îi văd la televizor sunt ca niște brațe rupte din agricultură, cu obișnuință de a bea prin saune, decât să lucreze pentru binele țării. Din păcate, politica din Moldova este văzută ca o modalitate de îmbogățire. Schimbarea acestei mentalități nu va fi ușoară.
Ați obținut și cetățenia R. Moldova?
Nu intenționez să cer cetățenia R. Moldova. Îmi ajunge cea italiană, care deja e greu de suportat.
Cât de interesantă poate fi Moldova pentru un european ca țară de trai?
Pentru un străin care vrea să se stabiliească în țara voastră, Moldova poate fi atractivă din punct de vedere economic, pentru că prețurile sunt mici, iar costurile serviciilor reduse. Pentru restul, străinii trebuie să aibă spirit de adaptare. Viața mea în Italia era foarte stresantă, în Moldova trăiesc cu mai multă liniște. Dar asta pentru că eu am o pensie italiană. Moldovenii însă nu au acest noroc.
Cum ar putea Moldova să atragă mai mulți turiști? Prin ce ar putea să îi impresioneze?
În prezent, Moldova poate atrage numai turiști curioși care iubesc viața în în sânul naturii. Cred că ar trebui să vă concentrați pe turismul care în Italia se numește agroturism: este vorba despre vizitarea unor ferme unde puteți dormi și mânca produse cultivate în grădină. Cunosc în Moldova câteva astfel de ferme, dar, din cauza drumurilor dezastruoase, este foarte greu de ajuns acolo.
Aveți un blog (www.diariomoldavo.it) unde scrieți impresiile despre Moldova de zi cu zi, ați lansat și două cărți despre Moldova, una în 2007, iar cealaltă în 2010. Ce vă determină să scrieți? Care este scopul?
Încă din tinerețe am început să scriu. Am scris două cărți pentru a face cunoscută Moldova italienilor: o țară necunoscută până acum câțiva ani. Ultima mea carte este o istorie polițistă adaptată la situația din Chișinău. Sper să găsesc fondurile necesare pentru a o publica.
Ce vreți să le transmiteți moldovenilor care se află în diaspora, care muncesc în Italia și contribuie, prin banii pe care îi trimit, la menținerea pe linia de plutire a R. Moldova.
Remitențele migranților sunt fundamentale pentru economia Moldovei. Fără acești bani prețioși pe care migranții îi trimit acasă, țara ar fi în faliment. De aceea, moldovenii din diaspora ar trebui să conteze mult mai mult în politica țării.
Cum vi se par drumurile în Moldova?
Până acum câțiva ani, drumurile în Moldova erau un adevărat dezastru. Astăzi, datorită banilor care vin de la donatorii străini, au fost reabilitate câteva drumuri. Dar mai este mult de făcut.
Dar bucătăria tradițională și vinurile moldovenești cum vi se par?
Vinul moldovenesc este la un nivel bun, în ultimii ani mulți experți italieni au contribuit la îmbunătățirea calității vinurilor din țara voastră. Nu pot să spun că îmi place mult bucătăria moldovenească, practic este vorba despre felurile de mâncare care au la bază legume fierte. Moldovenii la masă preferă să bea decât să mănânce. În Italia este invers. Noi italienii avem acest cult al mâncării, în schimb moldovenii au cultul vinului și al vodcăi. Nu mănânc borș și nici pește marinat sau afumat. Pentru moldoveni, mâncarea este o necesitate, iar pentru italieni – o plăcere.
Ce ar trebui să facă Moldova pentru a deveni țară europeană și să facă parte din UE?
Ceea ce aveți de făcut este să restabiliți țara prin școală. O nouă școală pentru o nouă societate. Corupția trebuie combătută, întâi de toate, de pe băncile școlii. Profesorii trebuie să fie bine plătiți și instruiți prin programe noi care prevăd drept prioritate lupta împotriva corupției. Noul moldovean se naște la școală! Moldova nu va intra foarte curând în UE, va trebui să lupte împotriva corupției, având la bază legi serioase și va trebui să reformeze justiția. Este ceea ce cere de ani de zile Uniunea Europeană, dar politicienii se fac a nu înțelege. Pentru ei este bine așa, o țară coruptă, unde ei se pot îmbogăți cu banii sărmanilor oameni care lucrează în străinătate.
Vă mulțumesc pentru interviu!
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu