50 de români au tranzitat zona ameninţată de Coronavirus. Care este starea lor

Un număr de 18 muzicieni ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara vor sta acasă 10 zile ca măsură de prevenție după ce s-au întors dintr-un turneu în China, în timpul căruia au cântat și în orașul Wuhan, unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Presa locală din Timişoara precizează că, pe lângă cei 18 muzicieni ai filarmonicii, au mai concertat în acea zonă alţi 32 de artişti din  Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța.

Directorul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Ioan Coriolan Gârboni, a declarat, miercuri că muzicienii au ajuns marți din China.

“Colegii mei au fost 49 de zile într-un turneu în China și au avut un concert în zona Wuhan, dar atunci nu era epidemie declarată, nu era nimic, iar ulterior doar au tranzitat aeroportul, fără să ajungă în oraș. Au ajuns marți după amiază din China și nu au avut niciun fel de filtru, nici pe aeroportul din Germania, nici pe cel din România. Văzând, totuși, ce se întâmplă, noi, ca instituție, i-am rugat să se prezinte la cei care se ocupă cu medicina muncii și să fie consultați ca să nu fie probleme. Am început o corespondență cu DSP Timiș și am hotărât, cu de la mine putere, ca acești colegi să stea acasă în următoarele 10 zile, preventiv, să evite colectivitățile. Îmi asum responsabilitatea, le voi da o motivare medicală, dar sper să nu aibă probleme de sănătate”, a spus Gârboni, potrivit Mediafax.

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

 

Articole similare
Comentarii