Ala Nemerenco către Pavel Filip: ”Vă rog să vă autosesizați, fiindcă ce spun eu despre sistemul de sănătate este mult mai grav”

Dezvăluirile despre sistemul de sănătate pe care le-a făcut ieri medicul pediatru Mihai Stratulat au devenit virale, până și premierul Pavel Filip a debutat ședința Guvernului vorbind despre ceea ce a postat pe rețelele de socializare medicul Stratulat, care, întâmplător sau nu, participă în calitate de vorbitor la seminarul „Sănătatea femei şi a copilului”, sponsorizat de Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, organizat în centrele raionale din ţară.

Experta în politici de sănătate, Ala Nemerenco, care în repetate rânduri trage semnale de alarmă față de ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate, spune, într-o postare pe Facebook, despre cum s-au sesizat și autosesizat Guvernul, instituțiile de profil, CNA, Procuratura la declarațiile făcute ieri de către medicul Stratulat și îl roagă pe premierul Pavel Filip să se autosesizeze și la postarea sa ”exact așa ca și la cea a pretinsului coleg și să începeți ședința următoare de Guvern cu ea, fiindcă ce spun eu e mult mai grav”.

Las mai jos întregul mesaj al doctorului în medicină Ala Nemerenco adresat autorităților:

”Ce Guvern, CNA și Procuratură sensibile și autosesizante avem! O mândrie, nu alta! De ce nu vă autosesizați la toate numele aduse în raportul Kroll? Căci acel miliard a lovit și în sistemul de sănătate. De ce nu vă autosesizați când ne indignăm că pe banii cerșiți de la UE pentru bugetul nostru șchiop se procură UAZ-icuri Sobol din Rusia pe motive idioțești precum că pe drumurile noastre numai astea pot circula. Da iată voi circulați pe BMW-ri și nu UAZ. Și de ce nu vă autosesizați că nu avem drumuri bune până acum și să-i scuturați bine pe toți cei care au fost la guvernare și nu au făcut nimica de 26 ani buni? Să vedeți cât de mult v-ar iubi poporul!

De ce nu mergeți cu controale la CNAM care e organul responsabil de procurarea serviciilor și plățile către spitale, și fiecare caz e expertizat, și chiar nu cred că ei cu una cu două acceptă tot ce bagă un spital, dar săriți iar pe medici? Fiindcă e controlat de voi?

De ce nu vă autosesizați pe toate rapoartele Curții de Conturi care spun clar cum se fraudează banul public în sistemul de sănătate? De ce nu vă autosesizați că Ministerul Sănătății bagă în ultimul timp niște reforme de-ți îngheață mintea de progresismul lor și personalul medical fuge din sistem unde îi duc ochii? De ce nu vă autosesizați că în multe spitale în afară de reparații, reparații și iar reparații, conducătorii cu carnete de partid altceva nimic nu știu să facă, iar sălile de reanimare în multe cazuri nici fluturași simpli de plastic pentru subclavă nu au?

De ce nu vă autosesizați când de ani buni strigăm în gura mare că pleacă medicii pe un capăt? Că mor copiii mici cu sutele? Ca nu există calitate în medicină? Că sistemul nostru de sănătate a ajuns slab de tot? Că finanțele nu sunt gestionate corect? Că se fură din ele? Acum această declarație v-a trezit din somn voinicesc? Nu cunoașteți ce se întâmplă? Dar cine dacă nu guvernele în orice țară răspund pentru toate astea.

Vreau ca cetățean al acestei țări să văd că la fiecare ședință de Guvern începeți cu sistemul de sănătate și chemați responsabilii să vă răspundă la aceste DE CE-uri, dar nu trimiteți pe capul medicilor CNA și Procuraturi.

Cât ține de insăși declarația medicului Stratulat, nu dau un ban pe ea, ceva tare putred e aici, dacă e făcută de cineva care își câștigă pâinea din banii Edelweiss-lui, memoria unui tată foarte respectat de toți și face contribuții de 60 mii pentru un oarecare partid.

Să aveți sănătate multă, căci Moldova nu e țara care să v-o dea, mai degrabă să v-o ia… Și tratați sistemul care e deja la reanimare, căci nu doctorii l-au adus la așa hal, ci guvernările.

Da, și acum, dle Prim Ministru, vă rog să vă autosesizați la postarea mea exact așa ca și la cea a pretinsului coleg și să începeți ședința următoare de Guvern cu ea, fiindcă ce spun eu e mult mai grav”.

Așadar, sunt atâtea lucruri neclare care se întâmplă în sistemul de sănătate, dar autoritățile se fac că plouă, se fac declarații și cam atât.
***
Mai jos găsiți și mesajul integral al medicului pediatru Mihai Stratulat despre medicina din R. Moldova, pe marginea căruia Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a inițiat o anchetă la cele două spitale din Chișinău: Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Subiectul a fost abordat și de premierul Pavel Filip, în debutul ședinței de ieri a Cabinetului de Miniștri. De asemenea, Centrul Național Anticorupție a anunțat că s-a autosesizat pe marginea cazului dat.

Această postare este despre viața mea, cea pe care o trăiesc zi de zi, despre profesia mea de medic, pe care mi-a dăruit-o Tatăl meu și pe care am început să o înțeleg într-un final, imediat după ce a murit Tatăl meu!!!

Eu nu doar lucrez zi de zi ca medic, ci mă lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în RM din indeferența celor care dictează/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorință, fie deoarece nu li se permite!!! Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din RM!!! Voi știți cum lucrează el??? Nicicum!!! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre 2 spitale, despre care eu consider că ar trebui închise, unul din ele – parțial inchis!

Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 “S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduct)! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru că acolo cu orice nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient – câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-un program care se numește DRG și în funcție de diagnozele pacienților internați se calculează un coeficient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Va spun eu: bun de tot!

La spitalul de pe Viaduct, situația e și mai dramatică: au deschis încă o secție de patologie nou-născuți, când au vazut că prima secție aduce “ruble” la spital! Și vice-directorul spitalului suna zilnic în maternitate și anunța câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie “dobrovolino-prinuditelino” transferați – copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa-zisa “pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului. Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare; un pic mai bine stă la acest capitol SCM Nr. 3 “V. Ignatenco” și IMSP CMC (Centrul Mamei si al Copilului)!!!

Situația e următoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Și eu mă întreb acum, pentru asta am făcut eu medicină??? Pentru asta, Tatăl meu a vrut să fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurând manuale de Pediatrie și Neonatologie, ca să fiu în rând cu Europa și SUA??? Multe mai am de spus!!!”
***
Am scris nenumărate articole aici, pe blog, despre sistemul medical din R. Moldova, un sistem cu o lipsă acută de medici, cu aparataj învechit, cu practici și standarde sovietice, cu diagnoze greșite, cu tratamente incorecte. Dar de ce am ajuns la această situație? Cine dacă nu sistemul a crescut asemenea medici?!

Articole similare
Comentarii