”Moartea” lui Jirinovski și fața adevărată a propagandei ruse

În această dimineață o știre bulversează spațiul mediatic: Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, a murit într-o clinică din Moscova. Vestea a fost lansată de senatorul Alexander Pronyushkin.

Agenția de presă de stat rusă Ria Novosti a preluat informația și a difuzat-o în regim de alertă. Apoi, știrea a apărut și în spațiul mediatic al R. Moldova și cel al României.

La câteva minute după publicarea informației, aceasta a fost dezmințită de președintele Dumei de stat, Veaceslav Volodin, care a negat această afirmație. El a clarificat că liderul Partidului Liberal Democrat este în stare gravă și i-a urat lui Jirinovski recuperarea.

A dezmințit informația și purtătorul de cuvând al lui Putin, Pescov.

La rândul său, Partidul Liberal Democrat din Rusia a anunțat că va depune o cerere la Procuratura Generală și pregătește procese împotriva celor care răspândesc știri false despre moartea lui Jirinovski.

În presa din Franța o asemenea știre despre presupusa moarte a lui Jirinovski încă nu apăruse (cel puțin până în momentul în care scriu acest articol). Marile publicații precum Le Monde, Le Figaro – nu au nicio informație cu privire la această ”moarte” suspectă.

Suprinzător este însă un alt fapt: Wikipédia, varianta în limba franceză, anunță totuși această moarte a politicianului rus.

Celelalte variante ale Wikipédia, în limba română sau limba rusă, nu fac trimitere la această știre apărută astăzi.

Așadar, ce să înțelegem din această situație: propaganda rusă lansează această veste pentru a testa opinia publică și pentru a o distrage, cel puțin pe o scurtă perioadă, de la ceea ce se întâmplă în Ucraina? Sau că propaganda de la Kremlin vrea totuși să ascundă moartea unui om.

Suntem în așteptarea deznodământului?

Articole similare
Comentarii