”Revoluția” se amână sau se termină?

Cine a urmărit protestul de ieri al PSRM, intitulat generic „Spunem NU dictaturii!”, a putut lesne să își dea seama că a fost sub așteptările chiar și ale celor care l-au organizat. Protestatari puțini, lozinci (ne)inspirate, solicitări (ne)clare.

Preț de o oră și jumătate, susținătorii și simpatizanții Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au fost în fața Parlamentului pentru a cere eliberarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Organizatorii au vorbit de pe scena improvizată despre justiție selectivă și semnale de instaurare a dictaturii din partea actualei guvernări.

Nimeni nu contestă faptul că într-o democrație protestele sunt iminente și, pe alocuri, necesare pentru ca reformele să fie realizate. Proteste reale cu solicitări reale, cu revendicări reale. Și ar fi bine pentru societatea moldovenească ca anume asemenea proteste să fie organizate, pentru a pune presiune pe guvernare ca ea să își realizeze promisiunile electorale în favoarea cetățenilor și nu în defavoarea lor.

Liderul PSRM anunța anterior într-un briefing că duminică, 10 octombrie, ”va fi primul protest al societății împotriva regimului. Cererea este una singură – demisia in corpore a Parlamentului și Guvernului și organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Asta trebuie să fie lozinca de bază”.

Dar dacă pentru o asemenea cerere s-au adunat doar ”mii de oameni”, așa cum au numărat socialiștii, atunci ori ”revoluția” anunțată se ”amână” pentru ”zile mai bune”, ori în general revoluția s-a terminat odată cu această primă încercare nereușită.

La final, protestatarii au solicitat, printr-o rezoluție a protestului Încetarea derapajelor anticonstituționale și de degradare a statului de drept. Eliminarea controlului politic asupra justiției și sistemului procuraturii în particular. Reîntoarcerea la conducerea procuraturii generale a procurorului general legitim, Alexandr Stoianoglo”.

În instituțiile statului, mai sunt din acei care mai cred că guvernarea PAS este una provizorie și, cu puțină răbdare, foștii vor reveni. Oare după protestul de duminică, câți mai cred în ”revenirea în forță” a socialiștilor la guvernare?

Articole similare
Comentarii