Asociațiile de basarabeni din România fac Unirea

Toți mai mulți tineri basarabeni aleg să vină în Romania să studieze pentru că, potrivit lor, aici este mai bine, sunt mai multe oportunități și ești mai apreciat decât în R. Moldova.

Noi, basarabenii, suntem ca o familie aici peste Prut. Cu fiecare an suntem mai mulți. Suntem uniți, ne ajutăm, ne implicăm și luptăm pentru a avea un viitor mai bun.

În fiecare oraș din Romania, unde studiază basarabeni, sunt create grupuri, organizații sau Asociații studențești care au drept obiective să reunească, să ajute și să dezvolte rețeaua de tineri basarabeni. Voluntariatul în aceste asociații oferă studentului oportunitatea de a fi activ, de a ieși din zona lui de confort, de a lupta, de a se implica și de a face ca lucrurile să prospere.

La Craiova de exemplu, Asociația Studenților Basarabeni a fost înființată ca o necesitate de acoperire a lipsei de reprezentare și apărare a drepturilor studenți basarabeni veniți la studii în acest oraș.

Președintele Asociației Basarabenilor din Craiova (ASBC), Nicu Certan, student la Facultatea de Științe, spune că obiectivul major al Asociației este de a reprezenta drepturile și necesitățile studenților basarabeni veniți la studii în Craiova și desigur apărarea intereselor membrilor ASBC.

,,Studenții și tinerii basarabeni care își fac studiile în Craiova , pot să se înscrie în ASBC  pentru o experiență unică! Mulți studenții când vin la noi au așteptări enorm de mari, însă pot să spun că suma a tot ce se întâmplă într-un ONG este egală cu toate acțiunile pe care le facem ca să prospere. Din pasivitate niciodată nu se va naște nimic!’’, a declarat Nicu Certan pentru portalul de știri ER NEWS.

Totodată un grup de tineri activi din cadrul ASBC se implică pentru a avea o perioadă de studenție cât mai interesantă și organizează diferite evenimente, unde pot participa toți doritorii. ,,În cadrul asociației am organizat Seara tradițională, unde am gătit bucate tradiționale din zona Moldovei. Anul acesta am organizat Balul Bobocilor împreună cu alte asociații studențești. De asemenea, deschiderea anului universitar a fost un eveniment organizat de ASBC”, a ținut să puncteze  Nicu Certan.

O altă asociație pentru românii de pretutindeni, Asociația Inițiativa, și-a început activitatea prin diferite inițiative și demersuri pentru a îmbunătăți modalitățile de acordare a burselor pentru basarabenii de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Răzvan Chiriță, student la Științe Politice la Universitatea de Vest din Timișoara, dar și președintele Asociației ,,Inițiativa’’, ține să accentueze că dacă ceva nu merge bine legat de admitere, condițiile de cazare din cămine și alte subiecte sensibile, depune toate eforturile ca să le rezolve. Până la urmă acesta este și unul din scopurile Asociației: apărarea drepturilor și intereselor studenților.  De asemenea, un alt obiectiv al Asociației este integrarea tinerilor în mediul academic și cel orășenesc .,,Să fii voluntar în asociație înseamnă în primul rând oportunitatea de a avea o voce, de a construi lucruri bune și de a riposta atunci când alții construiesc castele de corupție pe seama ta. Chemăm studenții  să se înscrie în asociația noastră pentru că suntem puternici și ne asumă deschis să luptăm pentru drepturile tinerilor pe care îi  reprezentăm. Voluntariatul te dezvoltă foarte mult pe toate planurile’, spune președintele Asociației pentru portalul de știri ER NEWS.

Una dintre acțiunile la care a participat Asociația ”Inițiativa” ține de proiectul ,,AddMEtere (ADIMITERE) 2019, unde voluntarii asociației i-au ajutat pe viitorii studenți, oferindu-le informații complete despre admiterea românilor de pretutindeni în Romania. De asemenea, membrii Asociației au participat la campionatul CUC (Ce? Unde? Când?). Un alt proiect unde s-au implicat tinerii este ,,Democrația în UVT’’. ,,Pe viitor avem planuri pentru organizarea a câtorva proiecte educaționale ce vor viza formarea tinerilor în mai multe domenii de activitate.’’,  a adăugat președintele Asociației.

Pentru că numărul basarabenilor în Suceava a început să crească considerabil, a fost creat  grupul studenților români de pretutindeni, GIRB (Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia).  Principalele scopuri ale GIRB  sunt acomodarea cât mai ușoară și mai eficientă a studenților din anul I, promovarea culturii românești și dezvoltarea imaginii basarabenilor de pretutindeni în spațiul românesc.

Președintele grupului, Artiom Ceban,  student la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică spune că voluntariatul nu trebuie să fie impus sau forțat, ci să vină de la sine. Voluntariatul în GIRB îți ofere experiențe unice. ,,Un student ar trebui să se înscrie anume în organizație noastră, cel puțin să cunoască fiecare membru, fiindcă odată GIRB-ist, întotdeauna GIRB-ist. Și un alt motiv să facă voluntariat este că în afară de faptul că ajută alte persoane și participă la activități culturale, se dezvoltă multilateral, ceea ce îi va prinde bine pe viitor’’, a punctat Artiom Ceban pentru ER NEWS.

Printre activitățile la care a participat Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia sunt ’’Festivalul Basarabia’’, ’’Green Days’’, ‘’Miss și Mister Basarabia’’, ’’Cupa Voluntariatului’’.

O altă organizație, cea a Studenților Basarabeni din Constanța(OSBC) s-a înfințat în urmă cu 11 ani, având ca scop principal unificarea comunității basarabenilor din Constanța, pentru a realiza evenimente frumoase și a dezvolta spiritul civic.

,,În primul rând, vrem să unim studenții basarabeni , să-i ajutăm să-și facă prietenii noi, să scape de monotonia studenției și desigur să se dezvolte pe plan socio-cultural’’, a declarat pentru ER NEWS președinta organizației, Natalia Bobu.

În cadrul asociației au fost organizate numeroase evenimente cum ar fi ’’Seara de cunoaștere pentru boboci’’ , ’’ Seara de film de Halloween’’, ’’Călătoria la Sinaia’’.

Așadar, prin exemplele de mai sus putem spune că voluntariatul în asociații înseamnă să fi dedicat, să te implici, să ajuți și să te dezvolți pe tine, să trăiești experiențe noi, să îți faci prieteni și să oferi din timpul tău pentru a face lucruri frumoase.

Un articol semnat de Daniela Dumbrava pentru portalul de știri ER NEWS.

 

 

Articole similare
Comentarii