Atenție la E-urii care pot afecta negativ activitatea copiilor. Se găsesc în multe dulciuri din R. Moldova

Deși sunt printre preferatele copiilor, multe din produsele de patiserie care se găsesc pe rafturile magazinelor din R. Moldova conțin aditivi alimentari periculoși pentru sănătatea acestora. Este vorba despre o serie de coloranți alimentari, care în pofida faptului că sunt autorizați atât de legislația Uniunii Europene, cât și de legislația R. Moldova, pot avea reacții adverse asupra sănătății copiilor noștri.

Așadar, pentru a proteja sănătatea copiilor voștri, atenție la produsele alimentare care conţin:

  • galben portocaliu (E 110),
  • galben de chinolină (E 104),
  • carmoizină (E 122),
  • roşu allura (E 129),
  • tartrazină (E 102),
  • roşu ponceau 4R (E 124)

Potrivit articolului 53 din Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari aprobat prin hotărârea de Guvern Nr. 229 din 29-03-2013 (cu modificările ulterioare) ”Produsele alimentare care conţin unul sau mai mulţi dintre următorii coloranţi alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124), vor avea înscrise pe etichetă următoarele informaţii suplimentare: „denumirea sau numărul E al colorantului (coloranţilor): poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”.

Cu alte cuvinte, pe eticheta produselor alimentare care conțin astfel de coloranți este obligatoriu să fie indicată sintagma ”poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”.

Iată doar un exemplu: tortul ”Poveste” de la Franzeluța care conține, între altele, tartrazină (E 102), colorant care ”poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenția acestora”.

De menționat că în mai multe țări din lume acest colorant E 102 este interzis (SUA, Austria, Norvegia), pentru efectele sale nocive asupra sănătății. A fost considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritații la nivelul pielii și de distrugerea ADN-ului. Oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că acest colorant afectează ficatul, poate provoca tumori (cancer) și probleme grave ale celulei hepatice. De asemenea, E 102 este suspectat că ar provoca hiperactivitate și astm la copii. Alte efecte secundare ar fi tulburările de vedere și insomniile, depresiile, rinitele, oboseala, migrenele.

Recomandarea oamenilor de știință este să evităm acest aditiv E 102, mai ales pentru copii și persoanele astmatice. 

 

Citește și:

Faimosul Tort ”Poveste” de la Franzeluța și riscurile pentru sănătate

Rămâne deja la discreția fiecăruia dintre voi să alegeți cu ce fel de produse alimentare să vă hrăniți copiii și familia. Citiți eticheta produsului alimentar înainte de a-l cumpăra, aveți grijă de sănătatea voastră și a familiei voastre. Nimeni altcineva nu o va face în locul vostru.

 

Citește și:

Aditivii alimentari sau E-urii care atacă intestinele. Cum putem să îi evităm

Articole similare
Comentarii