Autostrada Unirii, îngropată de birocrație: Abia peste vreun an și jumătate se va afla dacă va putea fi construită

Deși România o promite de mai bine de un deceniu, Autostrada Unirii (A8) – care ar urma să lege Târgu Mureș de Iași – riscă să rămână tot în stadiul de proiect, ani buni de acum încolo. Asta, cu toate că, în urmă cu numai câteva luni, Parlamentul a dat o lege prin care a obligat Ministerul Transporturilor să înceapă în regim de urgență procedurile pentru construcția autostrăzii, scrie ziare.com.

Ideea unei autostrăzi care să lege Ardealul de Moldova pe traseul Târgu Mureș – Iași – Ungheni nu este nouă. De fapt, autoritățile de la București au început încă din 2010 să facă studii de fezabilitate în baza cărora să o poată construi. Problema este că documentația n-a fost suficient de detaliată, așa că a trebuit revizuită. Până la urmă, contractul de revizuiri a intrat în atenția Curții de Conturi, iar proiectul autostrăzii a fost abandonat într-un sertar.

În cele din urmă, însă, cu insistențele societății civile și la inițiativa a 70 de parlamentari, pe 7 noiembrie 2018, Parlamentul a adoptat o lege prin care obliga Ministerul Transporturilor să demareze de urgență procedurile pentru construcția Autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni. Aceeași lege prevede și că Ministerul Transporturilor urma să primească, anual, sumele pe care le cere pentru construcția șoselei de mare viteză.

După doar o lună, însă, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Lucian Șova, a declarat că – deși demarează procedurile pentru realizarea Autostrăzii Unirii – n-ar fi exclus că, până la urmă, în locul ei să se construiască o autostradă între Brașov și Bacău.

Ce s-a întâmplat, până la urmă? Ministerul Transporturilor – prin Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – a demarat, într-adevăr, procedurile pentru construcția Autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni. Cu toate astea, specialiștii în infrastructură consultați de Ziare.com spun că primele măsuri luate de autorități pentru construcția autostrăzii sunt greșite. Iar asta riscă să ne coste alți ani de așteptare, până să se poată începe măcar construcția autostrăzii.

Mai multe detalii găsiți aici.

Articole similare
Comentarii