Avocata Viorica Grecu, despre selecția judecătorilor la Curtea Constituțională: ”Insistăm să fie adresate aceste 2 întrebări”

Avocata Viorica Grecu, directoarea Centrului de Instruire a Avocaților al Uniunii Avocaților din R. Moldova, formulează două întrebări pentru candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională, întrebări care în opinia avocatei conțin două aspecte esențiale în ceea ce privește viziunea candidaților asupra competenței funcționale şi materiale a Curții Constituționale.

”Insistăm să fie adresate întrebările, la care noi să auzim răspunsurile în transmisie online, asupra viziunilor candidaților asupra competenței funcționale şi materiale a CC.

Vrem să auzim, în special, întrebări-răspunsuri pe două aspecte esențiale:

1. Dacă are de gând candidatul să insiste în calitate de judecător la CC asupra revizuirii unor hotărâri CC adoptate pâna acum, iar dacă raspunsul e afirmativ, care din ele. Dacă răspunsul e negativ, să fie clar expusă viziunea pentru a putea aprecia activitatea viitorului judecător.

2. Opinia şi viziunea candidatului asupra înaintării excepției de neconstituționalitate de către instanțele de judecată: importantă, proceduri, subiecți, obiect.

Am auzit că unii candidați au intenții de revizuire a unor hotarâri CC de importanță crucială (cu referire la parcursul european, limba română, alegerea Presedintelui RM), dar şi de anulare a dreptului sesizării cu excepții de neconstituționalitate de către instanțele de judecată, respectiv, avocați, părți”, a scris avocata pe rețelele de socializare.

Articole similare
Comentarii