Avocatul Eduard Digore, după căderea fostei guvernări: ”Societatea trebuie reconstruită din temelii, de la început”

Avocatul Eduard Digore, cel care a reprezentat moldoveni din diaspora în procesul de judecată Diaspora vs R. Moldova, susține că ”a venit timpul să prioritizăm și să clasificam bine valorile societății de azi și de mâine”. Într-o postare pe rețelele de socializare, avocatul explică cum fiecare dintre noi a contribuit la construcția unui regim sau grup mafiot și se arată sceptic în ceea ce privește schimbările imediate.

Iată ce a scris pe Facebook Eduard Digore despre spiritul uman, cel al moldoveanului:

”Astăzi, 15 iunie, a căzut un regim, guvern sau grup mafiot. Asta spun toți la unison. Eu sunt sceptic asupra acestui fapt.

Acest regim a fost crescut de către noi toți. Ne place sau nu, dar cei care au fost complici, au avut roluri dintre cele mai mari sau mai mici, dar toți au contribuit la construcția balaurului.

Totul ține de nivelul de educație sau cultură a unei populații. Atât timp cât există un câmp prielnic de dezvoltare a unor sisteme, acestea se vor dezvolta. Atât timp cât oamenii au în sânge și creier anumite porniri, acestea vor avea cursul lor.

Cred că putem fi de acord, că dacă nu existau acești doi oameni curajoși, dar foarte curajoși, precum Maia Sandu și Andrei Năstase, situația și soarta acestui petic de pământ nu se putea schimba. Schimbarea Guvernului nu putea avea loc nici dacă nu exista înțelegerea marilor puteri (SUA, UE si Rusia). Este ceva incredibil, nu-i asa? Putem spune că scopul scuză mijloacele, adică indiferent cum s-a ajuns la acest rezultat, important că a fost înlăturat regimul. Să fie oare așa?

Străinii care veneau cu investiții la noi în țară, în afară de faptul că la un moment dat unii erau expropriați cu puterea “justiției”, își pun întrebarea logică de nedumerire, cum reușesc angajații noștri să-i fure chiar dacă le dau salariile cele mai mari și condițiile cele mai bune de muncă? Eu răspunsul îl am, nu știu dacă poate fi singurul, dar am reflectat foarte mult. Este vorba de Mentalitate și despre Democrația peste noapte!

În timpul sovietic, toată lumea încerca să aducă ceva de la serviciu, în afara salariului. Care mai puțin, care mai mult, în funcție de postul pe care îl ocupau. Pai da, că se fura de la stat! Din păcate, trecerea anilor și tranzitul la “economia de piață”, nu prea a schimbat mentalitatea noastră, nici valorile. Ba mai mult, am pierdut valorile și am prioritizat la nivel de rege – banul. Pentru bani ai face orice, să-ți vinzi prietenul, familia, neamul, chiar sa ucizi, de ce nu!

Cade totul de la educație, de la cultură. Am încurcat valorile! De la ’90 încoace n-am investit deloc în educație și n-am avut o strategie de dezvoltare a acestui sector extrem de important. Am discutat și cu cei din Diaspora, dar și cu guvernanții, că dacă nu vom investi în educație, următorii 10 ani nu putem să ne așteptăm la schimbare. Până acum s-a făcut scoală pe bani, pentru bani. Eu am abandonat catedra după câțiva ani doar din motivul ca pe studenți nu-i interesa cartea, ci “legitimația” sau diploma care le conferea puteri. Se vedeau vameși, iar mai nou ofițeri la CNA, care dintr-o singura lovitură putea să se pricopsească cu 100.000 euro.

Banii ușori au distrus societatea!

Oare credeți că “judecătorii constituționali” au adoptat hotărârile din 8 iunie inconștient? Rușinea la care am fost expuși la nivel international cine o spală? Efectul acestor hotărâri cine le înlătură? Sunt gata să consult și să asist statul gratuit ca să recupereze toate prejudiciile din buzunarul acestor diletanți. Ceea ce trebuie să știți este faptul că la orice nivel, în orice instituție din țara noastră există astfel de abordări și acțiuni ale funcționarilor. De toate le pasă, dar numai nu de cetățean și problemele sale.

Ei, acum trebuie o formulă magică, care să poată schimba acest status quo. De un lucru sunt sigur, nu se mai poate cu jumătăți de măsura. Spre exemplu, domeniul justiției, nu poate fi cârpit. Urmează a fi lichidat din temelii și angajați oameni prin concurs, oameni demni de funcția pe care vor s-o obțină. Procuratura este cancerul justiției, infectat până în rădăcini. Tot ea este care decide în final soluțiile pe diferite spete. Transferul puterii decizionale de la instanțele de judecată la procurori s-a făcut câțiva ani în urmă, iar eu l-am considerat ca fiind cel mai periculos lucru care se putea întâmpla în societatea noastră. Lucrul care nu mi-l explic, cum au cedat judecătorii și cum au acceptat acest lucru sa se întâmple? Puterea judecătoreasca este cea de a treia putere în stat, care ar trebui să aibă o independență deplină. Doar nu avem putere “procurotarească” până la urmă, nu?

Societatea trebuie reconstruită din temelii, de la început. A venit timpul să prioritizăm și să clasificăm bine valorile societății de azi și de mâine”.

Articole similare
Comentarii