Ce a făcut Andrei Năstase cu mașinile TOMA dăruite de Erdogan pentru înăbușirea protestelor

Cele două autovehicule pentru combaterea demonstrațiilor în masă, abreviate TOMA, dăruite fostului regim de către președintele turc Recep Erdogan, au fost trecute din dotarea Inspectoratului General al Carabinierilor la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, scrie jurnal.md.

Tehnica specială va fi utilizată în activităţi paşnice pentru salvarea vieţilor omeneşti şi în ajutorul populaţiei în situaţii excepţionale.

Iată ce a scris, pe rețelele de socializare, în legătură cu acest fapt viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase:

”Am căutat de fiecare dată, în toată activitatea mea publică, să ofer celor care m-au mandatat cu încrederea lor, semnificații pentru vorbele si faptele mele, iar deciziile au fost subordonate întotdeauna valorilor si principiilor corecte si democratice care trebuie sa ne guverneze comunitățile și întreaga țară.

În democrațiile consolidate, cetățenii au dreptul să conteste guvernul și au dreptul să-și exprime pașnic nemulțumirile față de putere, indiferent care ar fi aceasta, cu atât mai mult când puterea, guvernul și instituțiile statului, nu mai reprezinta poporul și interesele lui.

Republica Moldova a fost până de curând un stat captiv unui sistem ocult de interese de origine oligarhică și criminală, iar preocuparea celor care până de curând au exercitat puterea pentru reprimarea în forță a oamenilor nemulțumiți că nu mai trăiau într-o țară liberă a fost una constantă, disperată, dictatorială.

Astăzi, aceste două simboluri ale regimului de tristă amintire, vor primi o altă destinație. Vor fi predate IGSU, iar misiunile viitoare ale acestor doua echipamente din dotarea Ministerului Afacerilor Interne vor fi pașnice. Concret, vor fi folosite pentru a ajuta oamenii în situații de urgență. Pentru oameni, nu împotriva oamenilor. Colegii au găsit deja cele mai potrivite moduri în care aceste două autospeciale vor fi folosite, iar acest lucru mă bucură.

Semnificația deciziei de astăzi este foarte importantă și vine să consolideze strategia conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a redimensiona abordările care au legătură cu ordinea și siguranța publică.

În locul tunurilor de apa vom folosi adevărul, transparența, prevenția, dialogul.

În locul gazelor lacrimogene vom folosi onestitatea, onoarea, cinstea și conștiința lucrului bine făcut în slujba cetățenilor, a nimănui altcuiva.

Iar în locul unor asemenea mașini de luptă, noi, polițiștii din Republica Moldova, vom avea în arsenalul nostru de muncă cuvântul și asumarea.

Cetățenii care respectă legile țării nu au nici un motiv să se teamă de Politie și de polițiști. Așa cum un guvern care muncește cu onestitate și dedicație în slujba poporului, așa cum este guvernul pe care îl reprezint astăzi, nu are nici un motiv să se teamă de popor!

Iată de ce, în astfel de circumstanțe, aceste două simboluri ale politicii represive și dictatoriale ale fostului regim, vor avea o cu totul altă destinație.

Unul câte unul, capitolele negre din istoria recenta a Republicii Moldova se vor închide. Unele mai greu, altele ceva mai repede, dar se vor închide. Nimic din ceea ce a dăunat țării și oamenilor ei nu va mai supraviețui schimbărilor care deja se petrec.

Vom deschide împreună etape noi pentru fiecare domeniu de activitate și vom avea grijă să nu ne mai întoarcem niciodată în întunericul din ultimii 10 ani!”

Articole similare
Comentarii