Ceas aniversar pentru maestrul Gheorghe Urschi

Regele umorului moldovenesc, Gheorghe Urschi împlinește astăzi 70 de ani. S-a născut în 1948 în localitatea Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. A urmat cursuri de actorie la Școala de teatru “Boris Șciukin” din Moscova între anii 1965-1969. A debutat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole.

Gheorghe Urschi a reușit, de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, să scrie cărți („Dealul fetelor” (1977); „Insula adolescenței” (1980); „Băiatul cu ghitara” (1981); „Cazuri și necazuri” (1986); „Eu sar de pe fix” (1995), “Scrieri alese în 3 volume (2008) și piese de teatru (Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul – 2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003)), să realizeze numeroase emisiuni și concerte. Dintre piesele de teatru, spectacolul ”Testamentul” se joacă de aproape 20 de ani, fiind un record pentru scena basarabeană.

Maestrul este cunoscut și pentru filmele sale: ”Cine arvonește, acela plătește” (1989), ”Văleu, văleu, nu turna!” (1991), care rămân actuale în orice perioadă, iar voia bună este garantată. A devenit vestit și datorită emisiunii televizate ”Teatrul de miniaturi”.

În anii ’90 a colindat saltele Moldovei împreuna cu Maria Urschi (cea care i-a devenit soție), dar și cu artiștii neamului Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Împreună susțineau concerte pe unde apucau: la umbra nucului bătrân, în câmp sau în centrul satului.

Este impresionant cum reușea să adune sute de oameni care veneau să îl asculte. Nu era nevoie de casă de cultură sau evenimente pe Facebook pentru ca oamenii să vină și să îl aplaude. Chiar zilele trecute am descoperit câteva filmulețe pe youtube care ilustrează foarte bine ceea ce spun.

https://www.youtube.com/watch?v=BcHo9SCwT-w

În satirele sale, regele umorului moldovenesc a vorbit întotdeauna despre prostia omenească, despre lene, beție, corupție, iar astăzi cu siguranță ne lipsesc pamfletele sale. Ar avea despre multe să scrie și să vorbească, clasa politică de pe Bâc este sursă imensă de inspirație în acest sens.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel. La 20 iulie 2012, Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău, alături de artista poporului, Sofia Rotaru.

Maestrul Gheorghe Urschi își dedică viața, făcându-ne pe noi să râdem, este o misiune nobilă pentru că o vorbă veche spune că o zi în care nu ai râs este o zi pierdută. Gheorghe Urschi reușește să ne facă viața plină de sens și să dea culoare prin tot ce a creat și mai creează pentru noi.

Să ne trăiți, maestre și să dea Domnul să ajungem cu toții să ne bucurăm de ziua când veți putea rosti din nou  cuvinte!

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii