Cine ar trebui să fie pe locul întâi într-o familie, pentru a nu crește copii problematici

Trainerul și consilierul de dezvoltare Angela Stafii vorbește, în cadrul unui interviu pentru blogul www.elenarobu.md, despre prioritățile pe care ar fi bine să le aibă un cuplu, pentru a evita creșterea unor copii problematici sau eventuale neînțelegeri cu părinții. O vreme s-a crezut (și se mai crede) că pe locul întâi într-o familie ar trebui să fie copiii. Multe mame/tați au făcut sacrificii pentru copii, rămânând împreună pentru copii, chiar dacă cei doi (soțul și soția) nu se mai suportă. Multe divorțuri au fost evitate de ”dragul” copiilor. Dar într-un final ce avem? Copii problematici, care la maturitate au dificultăți în crearea propriei familii. De multe ori, acești copii eșuează și ei în propriile căsnicii.

Așadar, trainerul Angela Stafii explică, pe înțelesul tuturor, cum ar fi bine să fie construită ierarhia priorităților într-un cuplu.

*Pe locul întâi în momentul în care te-ai căsătorit, te-ai cununat sau stai împreună într-un cuplu de durată întotdeauna este partenerul/partenera de viață. Nu degeaba, inclusiv în tradițiile noastre se cânta ”Ia-ți mireasă ziua bună”, asta însemna că ea iese din familia ei. Nu degeaba băiatului i se făcea casă, asta tot înseamnă că el iese din familia lui. Acest lucru însă nu presupune că noi nu ne onorăm părinții, că noi nu mergem la ei în vizită, că nu îi ajutăm. Ba dimpotrivă, dar familia este în momentul în care partenerul/partenera ta de viață devine prioritatea ta.

*Nici măcar copii nu sunt pe locul întâi. Recomand cartea ”Iubirea de mamă” a lui Nekrasov tuturor mamelor din lumea asta. Autorul explică foarte clar de ce avem copii problematici. Ei apar în momentul în care prioritatea soților nu mai sunt ei înșiși. Spațiul de iubire se crează între cei doi care au decis să întemeieze o familie.

*Pe locul doi ar fi casa, după aceea copiii și atunci copiii sunt fericiți, pentru că ei au doi părinți care se înțeleg și se iubesc, ei au un spațiu calm și cald în care să se joace și numai după aceea vin rude, familia extinsă. Din familia extinsă fac parte părinții, frații, surorile.

*Pentru a rezolva problemele, deveniți independenți financiar și emoțional față de părinți. Părinții se impacientează când văd că voi nu vă descurcați. Problemele apar unde există dependență financiară și emoțională.

Interviul integral îl puteți urmări aici.

Articole similare
Comentarii