Cine să fie eroul care să realizeze un film despre deportări

Când am citit pentru prima dată cartea maestrului Nicolae Dabija ”Tema pentru acasă”, mi-a venit imediat în minte scenariul unui film cutremurător despre drama prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada sovietică. La 76 de ani de la primul val de deportări în Siberia, niciuna dintre guvernările de până acum nu a susținut realizarea unul film artistic sau documentar despre această filă neagră din istoria neamului nostru. Niciuna! Pentru că nu le pasă de istorie, nu le pasă de memoria basarabenilor care au murit în drum spre Siberia, nu le pasă de viitorul acestui neam.

Discutam si cu maestrul Anatol Durbală despre realizarea unui film după cartea scriitorului Nicolae Dabija. Dl Dabija, el însuși este în căutarea unui regizor de film care să vrea să facă o asemenea peliculă. Am vorbit și cu actualul președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgil Mărgineanu despre această idee. Mi-a povestit că, după ce a citit cartea ”Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija, în minte i-au apărut deja secvențe de film. Deci, nu mai este nevoie de un scenariu pentru film, el există.

Cu toată compasiunea pentru evrei, dar ei au știut foarte bine cum să prezinte întregii lumi drama prin care au trecut, atrocitățile la care au fost supuși în perioada celui de-al doilea război modial. Astăzi, un glob întreg empatizează cu suferința pe care au fost nevoiți să o simtă, de la copil, la vârstinc. Am urmărit probabil zeci de filme despre dramele prin care au trecut evreii în cel de-al doilea război mondial. Aș fi vrut să plâng și la un film despre basarabenii noștri duși în Siberii de gheață. Prin același genocid au trecut și ei. Poate nu au fost arși de vii, dar au fost arși de căldură în acele vagoane ale morții cu care au fost duși în Siberii de gheață.

Explicația pe care o tot aud este că nu avem bani. Bine că avem milioane pentru tot felul de reforme care duc la nimic. Sau bani aruncați aiurea pentru reparații, pentru mașini de serviciu, pentru deplasări neclare. Bine că sunt bani pentru furat.

Oare câți dintre noi, basarabenii care cinstim memoria buneilor noștri deportați, am dona pentru ca un astfel de film să fie turnat? Cât s-ar aduna? Un leu, doi trei? Sau un milion de euro? Cine este gata să își asume o asemenea responsabilitate și să intre în istorie aproape ca un erou?

Între altele, Virgil Mărgineanu a dezvăluit în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA că regizoarea de film Leontina Vatamanu lucrează acum la un film documentar despre deportări. Filmul ar putea să apară cel puțin peste un an. Pe această cale transmit felicitări pentru curajul de a urma această provocare și mult succes în realizarea unui asemenea film atât de necesar.

Atâta timp cât această dramă prin care a trecut neamul nostru și care are repercursiuni grave asupra noastră, a generațiilor care vin, nu va fi cunoscută publicului larg și nu se va vorbi cu voce tare, vom fi schilodiți în minte și gândire, fără ca măcar să știm de ce.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii