Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci

O ironie a sorții, simbolul eroismului marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, care a dat piept cu Poarta otomană și a dominat, cu personalitatea sa complexă, a doua jumătate a secolului al XV-lea, e în mâna turcilor.

Sabia lui Stefan cel Mare, domnul în care, potrivit lui Nicolae Iorga, „poporul român și-a găsit cea mai deplină și mai curată icoană a sufletului său”, a ajuns un obiect de muzeu, la Istanbul, în colecția de arme de la Topkapi, fosta reședință, timp de patru secole, a tuturor sultanilor otomani. În 1924, când grandiosul palat a devenit muzeu, fabuloasa sa moștenire a fost preluată de stat, inventariată și trecută la rang de obiecte de patrimoniu.

Sabia diplomatică

Guvernele Romaniei solicită de ani de zile sabia lui Ștefan. Acest subiect aproape ca nu a lipsit de la nicio întrevedere oficială dintre România și Turcia. În numele prieteniei romano-turce, Bucureștiul a cerut înapoierea acestui simbol național, ajuns la Istanbul, scrie presa de peste Prut. Ai noștri guvernanți de la Chișinău nici nu îndrăznesc să discute despre așa ceva sau să facă o echipă comună cu Bucureștiul în această chestiune. Se limitează la o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare. Ce am fi în stare să oferim turcilor pentru ca sabia lui Ștefan cel Mare să ne fie returnată, nouă poporului român?!

Consider că toți politicienii care s-au perindat la guvernare (de la Voronin, Filat la Dodon) au cerut câte o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, fiindcă și ei în sine sunt o copie, niște falsuri. Adevărații conducători de țară ar fi cerut, ar fi negociat originalul sabiei – acest simbol al eroismului marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt.

Turcii cu originalul, noi, românii, cu copia

Circulă tot felul de variante despre cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la Istanbul. Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruita de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri. În acest fel, Ștefan a dorit să recunoască meritele unui adversar redutabil.

Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Fiu al lui Ștefan cel Mare, Petru a încercat să redeschidă lupta cu Imperiul Otoman în 1538. Campania de represalii a sultanului Suleyman Magnificul avea să ducă la pierderea domniei și la refugierea lui Rareș în Transilvania.

Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Ștefan al V-lea, cunoscut ca „Lăcustă-Vodă“. Turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

Mai bine de patru secole sabia nu a mai părăsit Turcia

Ea a fost expusă în România în iulie 2004, la Muzeul Național de Artă al României. La împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului, Ankara și Bucureștiul au căzut de acord ca sabia să fie expusă în România pe timp limitat. Turcia a comandat și o copie, care a rămas în România. Și în R. Moldova există o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, care poate fi găsită la Cetatea Sorocii. În perioada rece a anului, copia, care păstrează toate caracteristicile originalului, este transferată la Muzeul din Soroca.

Așadar, ce am putea negocia cu turcii pentru ca sabia lui Ștefan cel Mare să ne fie returnată? Ce părere aveți? Scrieți în comentarii ce soluții ar exista.

Articole similare
Comentarii