De partea cui este Biserica Ortodoxă Română? Mai degrabă favorabilă Rusiei?

Zilele acestea Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, organul suprem de conducere al instituției, a decis să recomande Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol și Patriarhiei Moscovei ”să ajungă împreună la o soluție”. Având în vedere că Patriarhia Ecumenică a declanșat procesul de obținere a autocefaliei (independența) Bisericii Ortodoxe din Ucraina față de Moscova și cererile Kievului pentru care celelalte biserici ortodoxe să facă același pas, decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române echivalează cu un refuz, scrie www.g4media.ro.

Îndemnurile la dialog ale Sinodului BOR sunt imposibil de urmat, dat fiind că Biserica Ortodoxă Rusă a rupt la începutul lunii octombrie relațiile cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol tocmai pe motiv că a declanșat procesul de acordare a autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina.

”Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei”, precizează un comunicat postat pe portalul oficial Basilica.ro.

”Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate”, mai spune comunicatul.

Ce putem înțelege din acest comportament al Bisericii Ortodoxe Române?

În primul rând se pare că BOR, în această chestiune, pare mai degrabă favorabilă Rusiei, decât Constantiopolului sau Ucrainei. Și nu doar în această chestiune. De la Independența R. Moldova încoace niciun Patriarh al României nu a venit la Chișinău. De ce? Să nu supere Moscova?!

Când nu știm care e poziția politică a unei țări din Europa de Est în relațiile internaționale pe care le promovează, este suficient să vedem ce poziție adoptă reprezentanții crestinătății unii în raport cu alții, cum ar fi Ucraina față de Rusia, București față de Moscova. Nici măcar nu mai este nevoie să intrăm în esența replicilor aruncate de la tribunele politice, fiindcă e știut deja că biserica este folosită în scopuri politice, mai ales în Europa de Est. Prin biserică, politicienii reușesc să mențină masele docile.

Scandăm Unirea cu România, dar Patriarhul Daniel nu este de acord

Atunci când spunem că poporul român nu vrea Unirea, prima direcție unde ar trebui să ne orientam privirile este ceea ce promovează biserica română, biserica ce l-a declarat sfânt pe Ștefan cel Mare și care menține vie la Putna memoria marelui domnitor. Dar în același timp, Biserica Română prin orice mijloace nu dorește să lase poporul să aibă acces la rădăcinile sale istorice și să-i ajute pe simplii cetățeni rătăciți în mrejele politicului din România și Basarabia să revină la bazele existenței sale, la România Mare.

Patriarhul Rusiei, din nou la Chișinău. Patriarhul României, încă niciodată

Articole similare
Comentarii