Despre demisia lui Alexandru Tănase

Pe fundalul publicării unei convorbiri telefonice cu Veaceslav Platon, ministrul Justiției, Alexandru Tănase își anunță demisia pe contul său de Facebook. O demisie de onoare, ar spune unii, un act firesc, ar spune alții. Dar cum în R. Moldova asemenea demisii aproape că nu au existat, gestul lui Alexandru Tănase pare mai degrabă o demisie de onoare.

Însă, societatea ar trebui să înțeleagă faptul că asemenea demisii ar fi trebuit să se întâmple în R. Moldova aproape în fiecare zi, pentru că mulți miniștri (foști sau actuali) sunt cu ”pufușor pe botișor” și ar fi onorabil pentru ei să facă asemenea gesturi. Societatea ar trebui să știe că în țările democratice, europene miniștrii își prezintă demisia pentru că nu și-au plătit facturile de telefon, pentru că au angajat rude pe post de subalterni, pentru că nu au respectat regulile de circulație rutieră și multe alte cazuri banale care în R. Moldova nici nu sunt luate în seamă. Or, în Moldova vorbim despre investigații jurnalistice pe numele demnitarilor care sunt implicați în diferite scheme de corupție și nimic nu se întâmplă.

Gestul lui Alexandru Tănase mi se pare unul firesc și în corespundere cu normele democratice și ar fi bine ca și alți demnitari să îi urmeze exemplu. Nu știu însă care sunt dedesubturile acestei demisii, dar timpul le va arăta pe toate. Însă una este cert, pe domeniul justiției totul este în suspans și de fapt acest sector este marele perdant al jocurilor de culise.

Nici pe departe interceptarea convorbirilor telefonice nu este o soluție, să contăm pe onestitatea demnitarilor care se simt cu musca pe căciulă și să își dea demisia tot nu ar fi o soluție, rămâne doar să construim o societate democratică, sub controlul riguros al UE.

În concluzie: în continuare nu suntem protejați în acest stat, suntem interceptați, indiferent de statutul în societate, viața privată poate fi folosită oricând și în diferite scopuri, nici chiar demnitarii europeni nu fac excepție de la această ”regulă”. În continuare, nimic clar despre miliardul furat. În continuare, oameni de după gratii au un cuvânt de spus în societate. Deci, nimic nou sub soare, din păcate.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii