Domnica Manole: ”Pentru ce am luptat? Pentru a fi umilită din nou, după schimbarea puterii?”

După ce a fost exclusă din concursul organizat de Guvern pentru desemnarea judecătorilor la Curtea Constituțională, magistrata Domnica Manole anunță pe rețelele de socializare că a primit cu puțin timp în urmă o scrisoare de la Comisia de concurs a Guvernului pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale.

Într-o postare pe Facebook, Domnica Manole își exprimă profunda indignare față de ceea ce se întâmplă în jurul acestui concurs și se întreabă pentru ce a luptat în toți acești ani dacă a ajuns să fie umilită din nou, după schimbarea puterii.

Iată mesajul pe care îl transmite cetățenilor:

”Am primit acum scrisoare de la Comisia de concurs a Guvernului pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale. Am fost anunțată cu o propoziție că: ”Comisia a decis neadmiterea dumneavoastră la concursul pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului din motivul neîntrunirii cerințelor prevăzute la pct.3 din Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților (…)”. Punctul 3 conține 7 cerințe, însă nu a fost indicat motivul concret pentru care am fost exclusă din concurs.

Acum, stăm cu familia mea și privim această scrisoare, și ne întrebăm, ce valoare are lupta mea de trei ani? Eu nu am luptat pentru funcții. Atunci, când nimeni nu credea în lupta mea împotriva regimului, nici chiar unii membri din această Comisie de concurs, care mă îndemnau să mă opresc și îmi spuneau că nu există nicio șansă, eu am continuat. Nu aveam vre-un orizont în față, nu știam nici eu, nici voi, că va veni o zi de 14 iunie, când va cădea regimul. Dar eu nu m-am oprit. Am criticat dur regimul, am spus eu, prima, că dosarul meu este politic, ca apoi, să confirme aceasta organismele internaționale, precum, ONU și APCE.

În fiecare zi din trei ani am trăit oroarea nedreptăților instanțelor de judecată și ale procuraturilor. În timp ce domina frica peste tot, eu vorbeam: în emisiuni, în instanțe, la Adunarea Generală a Judecătorilor, în CSM, la Haga, în Strasbourg, oriunde am fost întrebată.

Mi-a fost sugerat să nu urc pe scenă vara trecută în PMAN, ca să nu-mi dăunez dosarului, iar eu m-am urcat și am îndemnat oamenii să lupte pentru o justiție independentă. Vă amintiți, câtă susținere am avut prin aplauzele oamenilor? După ce am vorbit pe scena protestelor, mi s-a spus din nou că nu trebuia să fac asta. Iar eu am continuat lupta.

Pentru ce am luptat? Pentru ce am suportat umilința excluderii din sistemul judecătoresc, presiunilor condamnării cu executare? Pentru a fi umilită din nou, după schimbarea puterii? Nici nu v-ați obosit să motivați excluderea mea din concurs. Sunteți juriști care vreți să reformați sistemul judecătoresc, dar ne-ați răspuns tuturor candidaților excluși cu același punct 3 din Regulament, fără a indica motivele concrete de excludere a fiecăruia. Mă întreb, În afară de Doamna Prim Ministru și Doamna Ministrul Justiției, care sunt membrii de drept ai Comisiei, ceilalți membri – au fost oare verificați pe criteriile de reputație?

Încă o întrebare. Dacă mă considerați omul ”sistemului vechi”, de când calculați începutul ”sistemului vechi”, pentru că eu am activat în funcția de judecător din anul 1992, timp de 26 de ani? Haideți să vedem legăturile dumneavoastră cu sistemul vechi! Nu ați fost unii dintre dvs numiți în funcții de sistemul vechi? Alții, nu ați lucrat în grupuri de lucru cu Andrian Candu la reformele procuraturii? Unicul temei pentru care nu am fost restabilită în funcție a fost cel, că am vorbit cu presa despre cauza judiciară a lui Andrian Candu, fiind lipsită de o procedură legală pentru examinarea acestui fapt. Nu ați vrea să-mi spuneți, cine dintre noi este legat cu ”sistemul vechi”?

Vin cu un îndemn către toți. Opriți-vă să instaurați regulile voastre, la fel de nedemocratice, cum au fost și pe timpul regimului Plahotniuc. Încetați să instaurați control de grup, care nu se deosebește cu nimic de ceea ce a fost. Nu vedeți că fierbe răbdarea cetățenilor? Nu auziți indignarea profesioniștilor în drept?

Repet cu insistență că mie nu îmi trebuiesc funcții. Dar nu pot privi indiferent față de ceea ce se întâmplă: lipsa de echitate, egalitate de șanse, de transparență, și apariția unor grupuri de interese care mâine-poimâine vor instaura reguli deloc mai bune, decât au fost în timpul regimului Plahotniuc Întrebam în perioada regimului Plahotniuc: dacă în așa mod se procedează cu un judecător, cum se procedează cu un simplu cetățean? Vă adresez aceeași întrebare: dacă procedați în așa mod cu mine și alți juriști de valoare din țară, cum veți proceda cu un cetățean simplu?”

Articole similare
Comentarii