Efectele emigrației: Numărul tinerilor care își fac studiile în R. Moldova scade dramatic de la an la an

Numărul tinerilor care își fac studiile în R. Moldova scade dramatic de la an la an, datele statistice fiind relevante în acest sens. Sunt efectele emigrării moldovenilor, care aleg să plece în străinătate pentru o viață mai bună. Tinerii își doresc mai multe oportunități, perspective de viitor, carieră și preferă să meargă la studii în străinătate.

Astfel, datele statistice de la sfârșitul anului 2019 arată că numărul studenților la licență (ciclul I) și master (ciclul II) a scăzut cu aproape 4 000 față de anul trecut și constituie în prezent 56,8 mii persoane, transmite ER NEWS.

Diminuarea efectivelor de studenți a înregistrat intensități diferite în funcție de forma de proprietate, forma de finanțare și forma de învățământ. Comparativ cu anul de studii 2018/19 numărul studenților s-a diminuat cu 2,9 mii persoane în instituțiile de stat (5,7%) și cu 0,9 mii persoane în cele nestatale (8,9%).

De asemenea, potrivit Biroului Național de Statistică, numărul studenților care își fac studiile în bază de contract, în instituțiile de stat, a scăzut cu 1,7 mii persoane, preponderent în cazul celor cu frecvență redusă (cu 1,1 mii). În același timp, s-a diminuat cu 1,1 mii persoane și numărul studenților cu finanțare bugetară, majoritatea de la studii cu frecvență (cu 1,0 mii). Totodată, ponderea studenților care își fac studiile în bază de contract în instituțiile de stat se menține superioară ponderii studenților bugetari – 56,5% și – respectiv, 43,5%.

În instituțiile nestatale, diminuarea numărului de studenți este de două ori mai mare în cazul celor cu frecvență față de cei cu frecvență redusă.

La fel ca și în anul de studii 2018/19, este evidentă diminuarea numărului de studenți înscriși în învățământul superior la studii superioare de licență, ciclul I (cu 3,7 mii persoane sau 8,1%).

În anul de studii 2019/20, în R. Moldova erau înregistrate 27 de instituții de învățământ superior, inclusiv 18 instituții de stat și 9 – nestatale (din care o instituție nu a avut admitere). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 23 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

Articole similare
Comentarii