Europa sub asediul atentatelor teroriste. Ce soluții rapide există?

Editorial Elena Robu

Atacul terorist produs săptămâna trecută la Londra redeschide, ca de fiecare dată, subiectul terorismului în Europa. Terorismul este mai grav decât războiul clasic pe care l-am învățat la orele de istorie. De ce este mai grav? Pentru că niciodată nu poți ști când și de unde va fi lovitura, dușmanul nu este îndeajuns cunoscut pentru a te putea proteja.

Interminabilele discuții la televizor și în societate despre ce înseamnă terorism, despre măsurile care se iau par a fi inutile, de vreme ce actele teroriste așa și nu pot fi dejucate în totalitate. Iată de exemplu aflăm că ”autorul atacului terorist de la Londra nu avea voie să pătrundă în capitala Angliei, însă a reușit să obțină o derogare de o zi de la această interdicție”. În plus, ”Usman Khan fusese închis în 2012 pentru sub acuzația de terorism și a fost eliberat în decembrie, anul trecut”. Cum, după aceste detalii care ies la iveală, rând pe rând, cetățenii mai pot avea încredere în autorități ca acestea vor proteja de terorism țara în care trăiesc.

Mă tem că ”radicalizarea” în interiorul Europei s-a răspândit atât de mult, încât doar niște soluții radicale ar putea contracara (cel puțin parțial, dacă nu definitiv) terorismul.

Care ar fi aceste soluții radicale? În primul rând toți acei care sunt luați la evidența statului ca fiind radicalizați sau ca avaând legături cu grupările teroriste să fie expulzați din țările care i-au găzduit (chiar dacă mulți dintre ei au dobândit deja și cetățenia țării gazdă). La fel, să fie expulzați și toți cei care au fost condamnați pentru acte de terorism.

De ce statele europene precum Franța, Marea Britanie, Germania puternic afectate de terorism nu iau asemenea măsuri radicale, de ce sunt cheltuite sume de bani pentru cei care stau în închisoare sub acuzația de terorism?! Sau există un anumit interes la nivel înalt (la nivel de lideri mondiali) pentru ca terorismul să existe ca o formă de teroare asupra cetățenilor? Pe de o parte cetățenii beneficiază de libertatea pe care o oferă un stat democratic, pe de altă parte sunt ținuți într-o formă de frică și teroare prin acte de terorism?! În lumea în care trăim, totul e posibil.

Articole similare
Comentarii