Facebook se transformă într-un imens gunoi informațional

În anul 2015, Facebook devenea mai mare decât China și număra 1,35 miliarde de utilizatori.

http://www.yoda.ro/online/facebook-tocmai-a-devenit-mai-mare-decat-china-cati-utilizatori-are-cea-mai-populara-retea-de-socializare.html

În iunie 2017, Facebook atingea oficial la 2 miliarde de utilizatori lunari, mai mult de un sfert din populația globală și circa 60% din populația cu acces la internet, fiind prima rețea socială care reușește acest lucru.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/it-c/facebook-a-atins-pragul-de-2-miliarde-de-utilizatori-60-din-populatia-cu-acces-la-internet-17058449

Însă scopul pe care l-a avut la începuturi rețeaua de socializare a fost depășit demult din cauza unor situații care deja nu mai pot fi controloate.

Cei care astăzi se informează doar de pe facebook riscă să fie mai mult dezinformați și manipulați, decât informați. Astăzi nu mai este suficient să răsfoiești rețelele de socializare. Astăzi este absolut necesar să ai gândirea critică și să verifici din mai multe surse informația, adică de pe mai multe portaluri de știri credibile, în care aveți cât de cât încredere.

Nimeni nu știe cu exactitate câte profiluri false sunt pe Facebook și câte dintre aceste ne amăgesc în fiecare clipă. Facebook te poate înălța, dar și te poate ucide din cauza unei armate de trolli (profiluri false) care îndeplinesc diferite misiuni, pentru anumite beneficii.

Timp de o săptămână mi-au fost blocate mai multe acțiuni pe Facebook. În această perioadă nu am putut publica și nici scrie comentarii pe grupuri. Și asta pentru că postările mele ar fi fost ”suspecte de spam”, încalcă standardele comunității” sau că ”folosesc incorect unele instrumente ale rețelei de socializare”. Asta în timp ce mii de trolli cu profiluri false au comentat în continuare și au postat aberații pe rețelele de socializare.

În România s-a înregistrat un val de plângeri la adresa Facebook, după protestele de duminică, 26 noiembrie, când numeroase conturi au fost blocate sau blocate parțial, după distribuirea de materiale referitoare la manifestațiile din București, scrie hotnews.ro. Cei mai mulți dintre ei au fost informați că postările lor sunt „suspecte de spam”, „încalcă standardele comunității” sau „folosesc incorect” unele instrumente ale rețelei de socializare.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22143275-reactia-facebookdupa-unii-romani-care-postat-materiale-legate-proteste-avut-conturile-blocate-fost-eroare-sistemelor-noastre.htm

Ulterior, conturile au fost deblocate.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22143275-reactia-facebookdupa-unii-romani-care-postat-materiale-legate-proteste-avut-conturile-blocate-fost-eroare-sistemelor-noastre.htm

Reiese că poți fi blocat dacă critici guvernarea, dacă participi la proteste, dacă îți expui punctul de vedere critic la adresa unor politicieni?!

Iată de ce spun că rețeaua de socializare Facebook, care a devenit ca un drog și este indispensabilă în viața cotidiană, are o mare provocare în față. Este absolut necesar și extrem de urgent să fie curățată această rețea de toți trollii și de toate profilurile false. Cum să se facă asta? Prin diferite filtre, cum ar fi amprentele digitale sau scanarea facială. Sunt doar niște idei și sunt sigură că există experți care pot veni cu propuneri fezabile așa încât această rețea de socializare să rămână una sigură, credibilă și utilă.

În caz contrar, chiar și un război ar putea fi declanșat ușor acum pe facebook.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii