(FOTO) Dezastru la o grădiniță din Chișinău. Reparațiile se fac din banii părinților

După ce ieri am publicat un articol despre grădinițele ”ucigașe” de mentalitate din R. Moldova, am primit mai multe poze care arată în ce stare precară este grădinița nr. 40 din sectorul Botanica al capitalei. Persoana care mi-a trimis pozele a solicitat să îi fie păstrat anonimatul, dar a ținut să arate oamenilor în ce stare dezastruoasă se află instituția preșcolară din Chișinău.

În timp ce grădinițele din raioanele republicii sunt reparate pe banii contribuabililor din România, în Chișinău acestea sunt reparate în mare parte din banii părinților. Directorii instituțiilor preșcolare spun că nu au bani pentru reparații, iar copiii sunt nevoiți să stea în condiții greu de imaginat.

Avem așadar un sistem educațional susținut financiar de către părinți care dau bani pentru reparații în grupe, pentru procurarea veselei, pentru procurarea jucăriilor, inclusiv oferă suplimente la salariile educatorilor.

Potrivit legii avem un sistem educațional gratuit, dar în realitate statul nu este în măsură să asigure acest sistem educațional gratuit, nu este în măsură să ofere copiilor o educație normală, condiții normale de activitate în instituțiile de învățământ. Fără susținerea părinților, acest sistem educațional ar fi în colaps, așa cum sunt de fapt multe domenii în R. Moldova. Problema nu este de ieri, nu este de azi, este de la începuturile independenței republicii, însă, în loc să avansăm, continuăm aceleași practici: menținem un sistem corupt pentru că nu există alternativă. Întrebarea firească este până când?! Cât mai tolerăm această situație?!

Articole similare
Comentarii