Grădinițele noastre ucigașe de mentalitate, de sănătate, de viitor

Nu am copii la grădiniță, dar discut aproape în fiecare zi cu o mulțime de părinți care își duc copiii la grădinițele din R. Moldova. Ei îmi povestesc cum sunt pur și simplu depășiti de atâtea situații care se întâmplă în instituțiile de învățământ, situații strigătoare la cer, de altfel.

Educatorii îi învață pe copii să mintă de mici, nu îi educă în spiritul integrității, bunăvoinței, corectitudinii. Una dintre mămici mi-a spus că educatoarea lor prelucrează copiii în așa fel încât ei să nu povestească acasă ce li se întâmplă peste zi la grădiniță. Ca și cum e secret, secretul lor. Evident, toate țipetele de peste zi sunt trecute la categoria ”secret”, poate și unele violențe fizice și verbale, alimentația, certurile și multe alte lucruri nefirești care se întâmplă la grădiniță. În aceste condiții, copilul nu mai înțelege ce înseamnă secret, de ce să ascunzi de părinți anumite experiențe de peste zi, de ce să minți părinții sau să nu le povestești trăirile tale. Ce fel de om va crește? Câtă integritate va avea acest copil la maturitate? Cât adevăr va spune?

E doar un caz din sutele, poate chiar miile de cazuri care se întâmplă în grădinițele ucigașe din R. Moldova.

Ce folos dacă renovăm grădinițele. În exterior arată foarte bine, în stil european, însă în interior avem aceeași educatori, formați în mare parte în perioada sovietică și care educă generații de fricoși și frustrați.

Guvernările preferă să taie panglici, să bifeze numărul grădinițelor reparate, să facă poze multe alături de copii, pentru că asta le umanizează imaginea, dar mai mult nimic, absolut nimic.

Așa creștem o societate bolnavă. Și cui îi pasă? Pe cine interesează? În afara de uninominaluri, mixturi, pe nimeni de la conducere nu interesează ce fel de societate suntem, cum sunt educați copiii noștri. Nimeni de la guvernare nu este interesat să vină cu reforme reale în sistemul educațional ca să avem în viitor generații integre. Și la o adică de ce ar fi interesați? O societate integră nu le-ar acorda încredere nici măcar o zi.

Până nu reformăm din temelii sistemul educațional, până nu vor fi asumate reforme concrete pe domeniul educației, această palmă de pământ nu are viitor.

Articole similare
Comentarii