Iată cine formează armata de funcționari de stat din jurul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin

Moscova formează, de câțiva ani, funcționari de rang înalt la Academia Rusă de Economie Națională și Administrare Publică de pe lângă președintele Federației Ruse. De fapt, este o mașinărie de producere a cadrelor moderne și integre, scrie ziarul francez lefigaro.fr.

Jurnaliștii francezi au constatat că această Academie nu își are sediul în vreun imobil de epocă, este situat într-un simplu campus anonim la sud de capitala rusă. Contrar tradițiilor neosovietice unde anticamerele sunt la fel de largi ca și birourile adiacente ale funcționarilor publici, cea al prorectorului Alexei Komissarov este de o alură destul de modestă.

Câteva notițe despre Alexei Komissarov. Jurist de formație și cu alură occidentală, este doctor onorific al Universității Kingston din Marea Britanie, unde a învâțat în perioada 2009-2010. Întreprinzător rus și ministru în Guvernul Federației Ruse, a fost numit în funcția de prorector al Academiei Ruse de Economie Națională și Administrare Publică de pe lângă președintele Federației Ruse în aprilie 2017. Pe lângă această funcție, mai este și director al Școlii superioare de administrare publică din cadrul acestei Academii.

Așadar, Alexei Komissarov conduce astăzi fabrica de cadre a lui Vladimir Putin. El supraveghează implementarea programului de formare a guvernatorilor, crearea unei rezerve de personal și formarea unui nou model de selecție și instruire a funcționarilor publici într-un nou format.

”Un funcționar public modern trebuie să îndeplinească cerințele timpului pentru toți managerii: să se concentreze pe obținerea de rezultate, să poată lua decizii în condiții de lipsă de informații și timp, să unească și să motiveze oamenii, să fie un lider real”, spunea Alexei Komissarov într-un interviu pentru rianovosti.ru.

Prorectorul mai spunea în acel interviu pentru presa rusă că ”în plus față de aceste și alte competențe, este important ca funcționarii de stat să aibă o dorință sinceră de a servi țării și poporului său”. ”Mi se pare că oamenii au învățat să simtă și să înțeleagă foarte bine dacă un guvernator dorește într-adevăr să facă regiunea sa una de succes, mai bogată, mai atractivă și mai confortabilă pentru viață. Iar un manager modern care este în funcții de nivel înalt în stat ar trebui să demonstreze literalmente acest lucru în fiecare zi cu fapte reale, nu cu vorbe”, declara Alexei Komissarov pentru rianovosti.ru.

Această ”fabrică de cadre a lui Vladimir Putin” a fost înființată în 2010 prin unificarea Academiei de Economie Națională de pe lângă Guvernul Federației Ruse și a Academiei de Administrare Publică a Rusiei de pe lângă președintele Federației Ruse, precum și prin aderarea a 12 alte instituții de învățământ federale.

Așadar, iată unde Rusia formează, de ceva vreme, viitorii săi funcționari de stat, guvernatori, miniștri, deputați, senatori, cei pe care liderul de la Kremlin îi promovează la vârful tentacolelor aparatului de stat. Bărbați și femei loiale, patrioți, moderni, dezinteresați, deschiși, competenți, inteligenți și susceptibili să promoveze o dinastie pe care însuși președintele o detestă, au remarcat jurnaliștii francezi.

Este un viitor modern care sună bine doar pentru conducerea Rusiei, nu și pentru oamenii care trăiesc în condiții dificile la sute și chiar mii de kilometri de Moscova.

Trebuie remarcat aici, la final, că toată această armată de funcționari din jurul lui Putin participă inclusiv la gestionarea regiunii transnistrene, a Crimeii ocupate de ruși sau a altor zone de conflict din țările vecine ”imperiului”. Ce folos că au formări după principii occidentale, dacă practicile sunt imperialiste și dictatoriale.

Articole similare
Comentarii