În Franța a început perioada reducerilor: Cum este reglementată prin lege perioada reducerilor în țările UE. Idei pentru Moldova

De astăzi, în Franța a început perioda reducerilor de vară. În majoritatea țărilor UE perioada reducerilor este reglementată prin hotărâri de Guvern. Indiferent cum se numesc aceste perioade de reduceri, ele sunt clar delimitate, iar comercianții sunt obligați să respecte legea.

Ce se întâmplă în Moldova când vorbim despre reduceri? Nu avem perioade de reduceri strict reglementate. Nu avem conceptul de preț de referință, care să stea la baza reducerilor și din care se face reducerea. În Moldova, de obicei, în ajun de reduceri, magazinele majorează prețurile și apoi fac reduceri, mai mici decât majorarile aplicate recent. Deci, în realitate, nu se face niciun fel de reducere, ci doar o mimare și inducere in eroare a consumatorului.

Cum se întâmplă într-un stat european?

În Franța, de exemplu, există două perioade de reduceri pe an, denumite ”soldes”, iarna și vara:
1. a doua miercure a lunii ianuarie, dar nu mai târziu de 12 ianuarie și durează 6 săptămâni.
2. ultima miercure a lunii iunie dar nu mai târziu de data de 28 iunie și durează tot 6 săptămâni.

Cuvântul ”soldes” are mare putere de marketing aici, în Franța. Nu ai dreptul să folosești acest cuvânt în afara perioadelor descrise mai sus și care sunt reglementate prin hotărâre de Guvern. Noțiunea de ”soldes” înseamnă o operațiune comercială destinată reducerii unui stoc de marfă care a fost achitat cu cel puțin 30 de zile înainte. Operațiunea comercială se face prin reducerea de preț și prin publicitate.

Cei care nu se conformează acestui regulament și folosesc cuvântul ”soldes” în afara acestor perioade, riscă amenzi de 15 mii de euro pentru persoane fizice și 75 de mii de euro pentru persoane juridice. Asemenea amenzi sunt aplicate și în cazul în care se face publicitate la ”soldes” în afara perioadelor reglementate. De asemenea, în incinta magazinului, produsele cu reduceri trebuie să fie delimitate de produsele fără reduceri. Dacă asta nu se întâmplă, magazinele riscă să fie amendate. Produsele care se vând în cadrul în perioada de ”soldes” își păstrează termenul de garanție.

Cum se fac aceste reduceri? Care este prețul din care se fac aceste reduceri? În Franța acesta se numește preț de referință și agentul economic trebuie să fie în măsură să justifice documental acest preț în orice moment. Dacă prețul este stabilit aleatoriu, așa cum se face în Moldova, în majoritatea magazinelor, agenții economici riscă să fie sancționați, inclusiv penal.

Reprezentanții direcției Protecția Consumatorului din cadrul ministerului Economiei și Finanțelor efectuează deseori verificări inopinate sau în urma plângerilor consumatorilor pentru a vedea dacă reducerea a fost aplicată la prețul de referință și nu a fost utilizat un preț imaginar pentru a se face apoi reducerea.

În orice moment, dacă stabiliți o iregularitate referitor la prețurile produselor pe care doriți să le achiziționați, se poate depune o plângere online, pe situl aceluiași minister al Economiei și Finanțelor, iar serviciile competente vă vor ghida mai departe în procesul soluționării problemei, dacă e de competența lor.

Scriu acest articol pentru a vă ajuta să nu cădeți în plasa comercianților care vă amăgesc că au reduceri. Atât timp cât nu vom avea o reglementare strictă a perioadelor de reduceri, cât nu vor fi amenzi usturătoare și cât nu vor fi respectate prevederile unui atare regulament, comercianții vor folosi naivitatea noastră ca să ne ofere produsele lor la prețuri aberante și nicidecum echitabile consumatorului sau motivate economic.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii