Interviu cu Dorina Vintea, mama fiicei ucisă într-o grădiniță din Israel: Protejați-vă copiii

Într-un interviu oferit pentru o publicație din Israel, moldoveanca Dorina Vintea, mama fiicei ucisă într-o grădiniță din orașul Petah Tikva, povestește clipele de groază prin care trece ea și familia sa după pierderea unicului copil și reconstruiește ultima zi a fetiței lor, Yasemin, la grădiniță.

Am considerat necesar să traduc acest articol ca să vedeți cu ce îndemn vine această mamă îndurerată pentru toți părinții:

„Era trecut de patru după-amiază. A sunat telefonul, iar pe linie era unul dintre asistenții care lucrează la grădiniță: ..„Vino repede la grădiniță, Yasemin nu respiră“, povestește Dorina Vintea. Femeia tocmai și-a terminat munca și conducea cu viteză scuterul ei spre grădiniță.

Am ajuns la grădiniță în câteva minute și la intrare am văzut ambulanța și o mașină de poliție, eram foarte nervoasă, am vrut s-o văd pe Yasemin”, a mărturisit Dorina. Potrivit ei, polițiștii și doctorii au intrat și au ieșit din grădiniță, iar pe mama micuței nu au lăsat-o să între să își vadă fiica.

Dorina își amintește cu tristețe că „doctorii au încercat tot posibilul pentru a-i salva fiica, dar într-un final aceștia au ieșit și au spus:” Ne pare rău, nu am reușit să vă salvăm fiica”.

Doar în acel moment, la spital, Dorina și-a dat seama cu adevărat că fiica ei nu mai era în viață. „Nimeni nu mi-a spus că Yasemin era într-o stare critică. De asemenea, nu mi s-a spus ce s-a întâmplat cu adevărat înainte, la grădiniță. Singurul lucru pe care mi l-au spus a fost că educatorii au încercat să o salveze pe Yasemin“, a argumentat tânăra. La câteva ore după tragedie, directorul grădiniței i-a exclus pe soții Vintea din grupul Whatsapp al grădiniței. „Ne-au eliminat din grup după tragedie, nu știu de ce, până în acest moment nu înțeleg ce a determinat-o să facă acest lucru”.

La început nu a existat nici o suspiciune de crimă în acest caz, însă numai după ce anchetatorii au vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere și au pus cap la cap succesiunea evenimentelor care au dus la moartea fetiței Yasemin, educatoarea a fost arestată.

Eu încă nu am văzut imaginile video, am auzit de la poliție, ne-au spus că totul este clar și vizibil. Chiar și acum nu mă pot uita la ceea ce i-au făcut fiicei mele. Poate în două săptămâni, când poliția ne va permite să vedem înregistrările, voi avea curajul să văd ce au făcut, este foarte dureros pentru mine“, a mărturisit Dorina Vintea.

Familia micuței a ținut să o îngroape acasă, în Moldova, însă au întâmpinat multe dificultăți atunci când au vrut să transporteze corpul neînsuflețit al copilului lor la Chișinău. Dar cu ajutorul susținerii moldovenilor din Israel, dar și a israelienilor, au reușit să vină acasă și să o îngroape pe micuță în cimitirul din Chișinău.

Cuplul a decis să se întoarcă în Israel pentru a participa la audierile în instanțele de judecată. „Am ajuns în Israel la începutul acestei săptămâni, intenționăm să mergem în instanță pentru a ne uita cu ochii noștri la educatoare, dorim să auzim de ce i-a făcut asta fiicei noastre”, a spus cuplul.

Dorina insistă că vrea să știe și să audă cu urechile ei cum a murit fiica ei. „Nu poate exista situație în care educatoarea să scăpe de pedeapsă și să continue viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus moldoveanca. „Vreau ca educatoarea să meargă la închisoare pentru o lungă perioadă de timp, să simtă suferința pe care familia mea o simte în acest moment, noi vrem ca ea să plătească scump pentru acțiunile ei”.

De precizat că Dorina a sosit în Israel acum doi ani cu o viză turistică. ”Am venit în vacanță deoarece familia soțului meu locuiește aici în Petah Tikva. Eram însărcinată și nu mă simțeam foarte bine, m-am dus la spital, iar medicii au spus că rezultatele testelor mele nu erau bune și mi-au recomandat să rămân sub supraveghere. Din cauza stării mele precare, medicii mi-au spus că ar fi mai bine să nu zbor în Moldova decât după ce voi naște. Pentru că nu suntem rezidenți ai Israelului, am fost nevoiți să împrumutăm bani pentru a plăti tratamentul și nașterea fetiței noastre”, a mărturisit Dorina.

Între timp, soțul Dorinei a început să lucreze în construcții, iar când Yasemin avea șase luni, Dorina a început să lucreze ca menajeră. „Am încercat să ajut cum pot la economia familiei și a fost foarte important pentru noi să returnăm banii pe care i-am împrumutat în timpul sarcinii”, a adăugat ea. Când Dorina a mers la lucru, ea și-a înscris fiica la o grădiniță. „Am auzit că personalul grădiniţei vorbește rusă și eu vorbesc limba rusă, în plus, era important să găsesc o grădiniță unde pot plăti lunar, în numerar, taxele pentru șederea fetiței”, a povestit femeia.

Potrivit Dorinei, ea și soțul ei nu au intenția să mai rămână în Israel, după această groaznică tragedia pe care au suferit-o. La finalul anchetei, intenționează să revină acasă. „Vom reveni la casa noastră din Moldova pentru a deschide un nou capitol și vom rămâne în Israel doar pentru Yasemin, pentru a construi un viitor mai bun pentru ea – în Moldova, viața nu este ușoară”, a adăugat ea.

Educatoarea suspectată de uciderea micuței Yasemin Vintea a fost arestată, ca urmare a constatărilor pe care anchetatorii le-au făcut după ce au văzut înregistrările de pe camerele de supraveghere. Potrivit investigației, suspecta, în vârstă de 23 de ani, a aruncat bebelușul pe o saltea, a aruncat o pătură peste ea și s-a așezat pe micuță, privind în telefonul mobil, până când copilul a murit.

La final, Dorina Vintea, mama micuței ucise la grădiniță, vine cu un apel către toți părinții: Știu că în Israel copiii sunt valoarea cea mai de preț, de aceea le cer părinților să verifice cui îi încredințează copiii.

Și bunica Yaseminei, Yasemin Iustun, într-un mesaj privat pe Facebook mi-a spus să vă transmit tututor următorul mesaj: ”Am fost fericită un an și două luni, dar ucigaşul a fost gelos pe fericirea noastră. Au trecut deja 3 săptămâni și noi nu putem să credem că suntem despărțiți de scumpa noastră Yaseminel. Ceea ce v-aș ruga: faceți un apel către toate mamele ca să-și poată proteja copiii, căci noi n-am fost în stare”.

Cred că alte cuvinte sunt de prisos…

Dumnezeu să o odihnească în pace și zbor lin pentru acest îngeraș nevinovat. Să se facă dreptate!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii