La ce etapă de realizare se află Autostrada ”Unirii” Târgu Mureș – Iași

Autostrada A8 Târgu Mureș – Iași, botezată „Autostrada Unirii” și pentru care în Parlamentul României a fost adoptat un proiect de lege privind construcția ei, nu va beneficia de fonduri europene în următorul program operațional 2021-2027, afirmă deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Parlamentul de la București, transmite presa românească.

Deputatul a publicat un document pe care Guvernul României l-a discutat cu partidele politice. Potrivit acestuia, sunt listate doar două mari proiecte de infrastructură care vor beneficia de fonduri europene nerambursabile.

„Premierul Orban tocmai a evitat abil într-o conferință de presă să recunoască că nu vom avea fonduri europene pentru construcția autostrăzii Tg. Mureș-Iași. Un reporter a întrebat corect (citez aproximativ) “având în vedere scăderea fondurilor europene pentru infrastructură rutieră în noul buget al UE, precum și alocarea unei mari părți către finalizarea proiectelor deja în curs, care sunt proiectele noi pentru care mai rămân bani?” Ludovic Orban a evitat să răspundă și a recitat un punctaj despre Masterplan-în-sus, Masterplan-în-jus”, afirmă Cătălin Drulă.

Deputatul USR a prezentat și extrasul cu informații care ar proveni dintr-un draft al programului operațional pe care Guvernul îl discută cu partidele pe tema viitorului buget al UE.

Conform documentului, singurele proiecte de infrastructură care ar urma să fie realizate cu fonduri europene nerambursabile sunt autostrada Ploiești – Buzău și modernizarea căii ferate Arad – Timișoara.

„ATÂT. Alte proiecte, cum ar fi autostrada Tg. Mureș-Iași nu au finanțare și nu sunt prevăzute în proiectul de Program Operațional. Situația este foarte gravă și ar trebui, în primul rând, ca guvernul să o prezinte cu onestitate cetățenilor și, în al doilea rând, să se lupte cu cerul și pământul la Bruxelles ca să obținem un buget mai mare pentru dezvoltarea de infrastructură rutieră”, mai spune deputatul în Comisia de Transporturi.

Articole similare
Comentarii