Nu e cu Doamne ajută în cinematografia moldovenească

Am făcut nenumărate emisiuni la UNIMEDIA despre cinematografia moldovenească, în care i-am avut invitați pe Dumitru Marian, Sergiu Prodan, Igor Cobîleanschi, Sergiu Cumatrenco, Anatol Durbală, Valeriu Jereghi, Virgil Mărgineanu, Viorica Meșină, Leontina Vatamanu. Am pus în discuție reabilitarea cinematografiei moldovenești. Am vorbit despre legea cinematografiei, despre Centrul Național al Cinematografiei, despre banii necesari pentru producția de film autohton. Și parcă, parcă lucrurile au început să se miște, exista o minimă speranță că domeniul poate renaște după ce a fost adoptată legea cinematografiei, după constituirea CNC.

Dar, nu e cu Doamne ajută! Chiar dacă deja există o lege a cinematografiei, chiar dacă s-a constituit un Centru Național al Cinematografiei, chiar dacă se dau bani pentru producția de film, astăzi, comunitatea cineaștilor pare mai dezbinată decât până la constituirea CNC. Doi membri ai juriului din comisia care l-a selectat pe regizorul Valeriu Jereghi în calitate de director CNC au anunțat că își retrag votul pentru acesta, spunând că au greșit. Este vorba despre fostul președinte al Uniunii Cineaștilor, Sergiu Prodan și despre directorul Studioului ”Moldova Film” Sandu Vasilache. E un gest simbolic, de altfel.

Primul concurs organizat de CNC pentru finanțarea proiectelor cinematografice pentru anul 2017 este contestat de mai mulți cineaști notorii din R. Moldova. S-a vorbit despre lipsa de transparență, despre unele case de producții care au fost constituite cu câteva săptămâni înainte de concurs și care au câștigat finanțări din partea CNC, adică din bugetul de stat.

Se mimează activitatea în domeniul cinematografic. Timp de doi ani de zile, de când a fost constituit CNC și timp de trei ani de când a fost aprobată legea cinematografiei, nu s-a făcut mare lucru în domeniu. Nicio producție de film. Nicio încercare de a unifica cinematografia autohtonă, nicio încercare de cooperare pentru a face lucruri frumoase pentru imaginea cinematografiei moldovenești. Din păcate.

Mai mulți cineaști (Sergiu Prodan, Igor Coblileanski, Alexandu Vasilache, Sergiu Cumatrenco, Sergiu Zănoagă) care au ieșit zilele trecute într-o conferință de presă au vorbit despre un anume cult care se construiește în jurul directorului CNC, Valeriu Jereghi, lucru care dăunează cinematografiei autohtone.

În debutul conferinței de presă, regizorul Igor Cobîleanschi a vorbit despre mai multe ”anormalități care se întâmplă la CNC, între care favoritism, lipsă de transparență, nerespectarea legii. Concursul de anul trecut poate fi pus totalmente sub acuzația unei erori”.  Iar regizorul Sergiu Prodan spunea chiar că ”se construiește un mic mausoleu al dlui Jereghi. Nu e problemă dacă e doar calitatea sa de regizor. Dar vorbim despre agentul public, despre conducătorul unei entități publice care are și niște limitări etice, morale, de integritate. Peste tot, directorul CNC își promovează propriile filme, ceea ce nu este corect, pentru că este persoana publică, director al unei entități publice”.

https://www.privesc.eu/arhiva/79582/Conferinta-de-presa-sustinuta-de-cineastii-moldoveni-cu-tema–Moldova-are-nevoie-de-un-CNC-transparent–profesionist-si-de-tip-european-

Și iată așa, din scandal în scandal în cinematografia moldovenească, nu avansăm deloc. Avem noroc de cineaști buni care, uneori, și prin voluntariat creează și produc filme apreciate la concursurile internaționale. Doar prin aceste eforturi mici, singulare pe alocuri, cinematografia moldovenească se menține pe linia de plutire. Și e mare păcat, există talent, există dorință, dar există și prea multă ”rânză” moldovenească, iar din această cauză nu avansăm practic în niciun domeniu.

Ce folos că avem o lege a cinematografiei, ce folos că avem un Centru Național al Cinematografiei, dacă nu avem oameni cu integritate și cu dorință de a schimba lucrurile în bine.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii