O delegație de primari din raionul Telenești, în vizită la Chambéry, Franța

O delegație de primari din raionul Telenești se află zilele acestea la Chambéry (Franța) pentru a stabili o cooperare pe domeniul descentralizării, dar și pentru a găsi soluții pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor menajere. În special vorbim despre transformarea frunzelor uscate, a crengilor, a altor deșeuri verzi sau biodegradabile în compost – un îngrășământ ecologic foarte nutritiv pentru sol.

Organizatorii vizitei sunt Sindicatul mixt de tratare a deșeurilor Savoie Déchets din Chambéry, dar și Ambasada Franței în R. Moldova. Delegația din R. Moldova care se află în Franța în perioada 26-30 noiembrie este condusă de consul onorific al Moldovei în regiunea Auvergne Rhône-Alpes, Christian Daudel. Primarii din 5 comune din raionul Telenești selectate pentru acest proiect au posibilitatea, în aceste zile, să descopere cum funcționează serviciile publice franceze responsabile de tratarea deșeurilor pe teritoriul orașului Chambéry.

Sindicatul mixt de tratare a deșeurilor Savoie Déchets s-a angajat să împărtășească din experiența sa în gestionarea și tratarea deșeurilor, dar și să contribuie la punerea în aplicare a unor acțiuni de cooperare în domeniul dezvoltării și solidarității internaționale. În acest sens, Savoie Déchets sprijină cinci localități din Republica Moldova în dorința lor de a îmbunătăți prestarea serviciilor către populație.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectul de cooperare descentralizată în domeniul gestionării deșeurilor a fost lansat în ianuarie anul trecut între Savoie Déchets și un grup de cinci localități din raionul Telenești: Verejeni, Ratuș, Telenești, Bănești, Chițcanii-Vechi, cu sprijinul Ambasadei Franței în R. Moldova.

În prima zi de lucru, delegația moldovenească a fost primită de către de primarul din Chambery, Michel Dantin.

Crearea unei platforme pentru sortarea și compostarea deșeurilor biologice pentru cele 5 localități partenere din raionul Telenești este planificată pentru 2020.

Articole similare
Comentarii