O lume în șoc! De ce sunt uciși ziariștii: Cazul jurnalistei din Bulgaria asasinată

Tot mai mulți jurnaliști sunt asasinați, inclusiv în țările UE, unde nivelul democrației este mai mare. Meseria de jurnalist devine din ce în ce mai periculoasă. De multe ori viața poate atârna de un fir de ață.

Acum câteva zile o jurnalistă de investigaţii din Bulgaria a fost ASASINATĂ, după ce a fost violată şi torturată.

Victoria Marinova, directoarea şi prezentatoare a postului regional TVN din Bulgaria, a fost ucisă cu brutalitatea în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind al treilea jurnalist asasinat în Uniunea Europeană în mai puţin de un an, informează Organized Crime and Corruption Reporting Project, citat de mediafax.ro.

UE și de Națiunile Unite au cerut prinderea urgentă a celor vinovați de violarea și uciderea ziaristei TV bulgare Viktoria Marinova. Astăzi, procurorul general bulgar, Sotir Țațarov, a confirmat arestarea lui Severin Krasimirov, cetățean bulgar de 21 de ani, spunând că el a fost pus sub acuzare pentru uciderea jurnalistei. Presa germană și bulgară a scris că suspectul a fugit duminică din Bulgaria în Germania, unde locuiește mama lui, precizează europalibera.org.

Ministrul de interne al Bulgariei a spus, într-o conferință de presă, că anchetatorii au vorbit cu rudele și prietenii victimei și că „nu există vreo legătură evidentă cu munca jurnalistei”.

Viktoria Marinova era prezentatoarea unei emisiuni la o televiziune locală prin cablu.

Ultima ediție i-a avut ca invitați pe un ziarist din România și altul din Bulgaria, care cercetează posibile fraude cu bani europeni în Bulgaria.

Anchetarea rapidă a morții ziaristei și pedepsirea făptașilor a fost cerută de UE și de Națiunile Unite, precum și de numeroase asociații de presă.

Așadar, în mai puțin de un an trei jurnaliști au fost asasinați în țările UE. Este vorba despre jurnalista de investigații din Malta Daphne Caruana Galizia, care a fost ucisă pe 16 octombrie 2017. Apoi, jurnalistul slovac Ján Kuciak și iubita lui, Martina Kušnírová, au fost găsiți morți în propria casă, în dimineața zilei de 26 februarie 2018. Iar zilele trecute jurnalista din Bulgaria Viktoria Marinova a fost asasinată.

Potrivit raportului anual al organizației Reporteri fără Frontiere, 65 de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017.

Este clar de ce se recurge la eliminarea jurnaliștilor de investigații incomozi. Politicienii vor să ascundă cât mai mult și cât mai bine toate ilegalitățile pe care le comit, toate furturile din banii publici, din banii care sunt destinați cetățenilor. Dar uneori cu prețul propriei vieții, jurnaliștii sunt cei care investighează marile cazuri de corupție la nivel înalt. În R. Moldova, jurnaliștii de investigație sunt deseori supuși presiunilor, intimidărilor prin dosare penale, prin defăimare publică.

Toate astea se întâmplă și pentru că nu există solidaritate între jurnaliști, dar și pentru că această meserie este din ce în ce mai blamată într-o societate unde presa este parțial liberă. Mai multe despre presa din Moldova puteți citi într-un articol mai vechi de pe blog.

Cât de nocivă este o presă parțial liberă pentru R. Moldova

Articole similare
Comentarii