Omul care a salvat lumea există

Câți dintre noi și-ar fi dorit să fie în locul lui, eroul omenirii, care a salvat lumea?! Să recunoaștem, cam toți dintre noi am vrea să fim superman 🙂 Dar câți și-ar fi asumat responsabilitatea unei greșeli care ar fi dus la dispariția omenirii? Iată întrebarea întrebărilor…

Omul care a salvat lumea există. Se numește Stanislav Petrov și l-am cunoscut la Festivalul de film documentar CRONOGRAF, în seara de deschidere a evenimentului. Trebuie să recunosc, nu am știut până acum despre un asemenea episod în istorie – 26 septembrie 1983 – ziua când a fost prevenită o catastrofă nucleară.

stanislav petrov

Mai multe despre acest episod puteți afla aici.

Emoționant până la lacrimi a fost această întâlnire cu omul căruia putem să îi mulțumim pentru faptul că astăzi trăim. Dacă nu ar fi fost el, omul potrivit la locul potrivit, pământul ar fi arătat altfel astăzi, fără noi…

Regizorul Peter Anthony din Danemarca a decis să realizeze un film documentar cu secvențe de ficțiune despre acest om. A lucrat 10 ani la pelicula „Omul care a salvat lumea” cu un buget de 4 milioane de euro.

Filmul cucerește de la prima până la ultima imagine, este drama întregii omenirii. Iar omul care ar fi trebuit să devină un erou, are o viață extrem de zbuciumată, cu o soție bolnavă de cancer pe care o vede murind, cu o mamă pe care nu a mai văzut-o de 20 de ani. Trăind în sărăcie, singura alinare este băutura.

Imaginea de o încărcătură simbolică puternică este cea care vorbește pe tot parcursul filmului. Tabloul îl completează și anumite replici care sunt extrem de bine punctate și inspirate. Este de fapt esența esențelor.

Filmul are și momente picante. Întâlnirea lui Stanislav Petrov cu marii actori americani Kavin Costner, Robert de Niro, Matt Damon sunt de-a dreptul memorabile.

stanislav costner

stanislav de niro

Mi-a atras atenția în special două propoziții în care se conține întreaga noastră existență: FIE TRĂIM CA FRAȚII, FIE DISPĂREM CA DINOZAURII și CA SĂ ÎȚI ÎNVINGI DUȘMANUL, FĂ-ȚI-L PRIETEN.

America și Rusia sunt două cele mai mari puteri ale lumii, care au îndreptate una în fața alteia bombele atomice. Omul care a salvat lumea spune că pericolul nu a trecut și că un război nuclear poate avea loc în orice moment.

Deci, noi, oamenii, alegem dacă vrem să dispărem așa cum s-a întâmplat cu dinozaurii. Ar fi bine ca acest pericol să fie conștientizat la cel mai înalt nivel, de către marile puteri ale lumii. Noi în această ecuație nu prea contăm, din păcate.

Recomand cu toată inima acest film!

Multumesc și pe această cale frumoasei echipe a CRONOGRAF care an de an ne aduce cele mai bune producții documentare din lume. Doar ei știu prin câte greutăți trec pentru ca Festivalul să aibă loc, iar pentru asta merită toate aplauzele noastre.

Poarta CRONOGRAF este deschisă până pe 18 mai.

Articole similare
Comentarii