R. Moldova la Jocurile Olimpice de Iarnă

O imagine spectaculoasă, cu o puternică încărcătură politică a deschis ieri Jocurile Olimpice de Iarnă care se desfășoară anul acesta în Coreea de Sud, la PyeongChang.

Ceremonia de deschidere s-a desfășurat sub semnul păcii și a adus împreună Coreea de Sud și Coreea de Nord reprezentanții cărora au dus împreună flacăra olimpică. Cele două Corei nu au mai participat împreună la o festivitate de deschidere din 2006, de la Torino.

Conform tradiției, defilarea sportivilor a început cu Grecia.

R. Moldova este reprezentată la Jocurile Olimpice de iarnă de sportivii Nicolae Gaiduc și Cristopher Hoerl. În total delegația Republicii Moldova este compusă din 7 membri: cei doi sportivi, plus antrenorii Nadejda Bria și Johan Frisck, jurnalistul Sandu Mihai, dar și doi reprezentanți ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv: Larisa Popov (conducător de echipă) și Cristina Vasilianov (secretar general al CNOS, șef de misiune).

Schiorul moldovean Nicolae Gaiduc a purtat cu deosebită resposabilitate drapelul R. Moldova la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Sportivul este originar din Ungheni, iar toate succesele spune că i le datorează fratelui său, multiplu campion național la atletism, maratonist, premiant la numeroase competiții internaționale.

Întreaga poveste a schiorului o puteți citi aici

Sportivul Nicolae Gaiduc va reprezenta Moldova la proba schi fond, pe 16 februarie. Așa cum spuneam, este o mare responsabilitate pentru sportiv, pentru că pe umerii lui cade reprezentarea la un nivel cât mai bun a țării sale, el este portdrapelul țării, iar acest lucru este cel mai mare imbold de reușită, chiar dacă țara este așa cum este și a devenit cunoscută pe plan internațional din cauza furtului miliardului de dolari din sistemul bancar.

Celălalt sportiv din lotul olimpic moldovenesc, Cristopher Hoerl, este de origine austriac, însă a obținut cetățenia R. Moldova în decembrie 2016. Pe 5 februarie a câștigat două medalii de aur la Campionatul Național din Cehia la schi alpin.

 

Cel mai probabil, la întoarcerea de la Jocurile Olimpice, indiferent de rezultat, președintele țării Igor Dodon va profita să își facă o poză cu sportivii și să le ofere diplome. Asta e tot ce pot face politicienii pentru țara pe care o conduc. Din păcate, ei nu contribuie în niciun fel la promovarea unei imagini favorabile a R. Moldova în străinătate, ba dimpotrivă, o înrăutățesc din ce în ce mai mult.

Adevărații ambasadori ai R. Moldova sunt sportivii care au reușite, tinerii olimpici, conaționalii noștri din străinătate care se implică în acțiuni pentru țara lor şi Diaspora.

Să le urăm mari succese sportivilor care reprezintă în acest an R. Moldova la Jocurile Olimpice și să se întâmple așa ca drapelul țării să ajungă cât mai des pe podium.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii