R.Moldova nu are cinematografie. Ce este de făcut

Periodic, abordez la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA subiectul ce ține de cinematografia moldovenească. În acest sens, am avut discuții cu regozorii de film Igor Cobileanski, Valeriu Jereghi, Viorica Meșină, Leontina Vatamanu producatorul de film Dumitru Marian, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova Sergiu Prodan, regizorul Cristian Jereghi. Consider că este vital să dezvoltăm acest domeniu, pentru că poate reprezenta cartea noastră de vizită în străinătate. În plus, doar prin cultură putem să creștem ca țară, ca neam, să ne consolidăm, să cultivăm în noi demnitatea.

Iată câteva dintre ideile pe care le-a lansat regozorul de film Igor Cobileanski în cadrul emisiunii Alb&Negru:

1. În toate țările europene cinematografia este simbol, de asta statul investește în cinema.

2. Cinematografia moldovenească nu trebuie resuscitată, ci inventată.

3. Lipsesc zeci de meserii în cinema. Avem o facultate care produce regizori, scenariști, operatori, dar 99% la sută din oamenii de pe platou nu sunt regizori și scenariști. Sunt verige lipsă. România a încercat să ofere spațiu de desfășurare pentru americani în cinematografie. Așa s-au format oamenii importanți din cinematografia moldovenească.

4. Este nevoie de lansarea de co-producții cu oricine care dorește să filmeze în Moldova la bani mult mai puțini decât ar filma în țara lor.

5. Co-producțiile internaționale ar fi soluția noastră.

6. Este extrem de târzie această lege a cinematografiei

7. În Moldova sunt 5-7 regizori, dacă s-ar arunca cu pietre între ei, ar fi mare păcat.

8. Să aducem producători care să filmeze aici.

9. Nu există o prietenie fiscală pentru oamenii care să vină să filmeze aici. Până nu demult, erau probleme la vamă cu aducerea peliculei în R. Moldova.

10. La CNC nu este gândit un mecanism de colectare a banilor. TV-uri trebuie să plătească anumite impozite, la fel să se ia anumite % din accizele la țigări, alcool. Ar fi bine să fie corectate aceste lucruri cât mai rapid în lege.

11. O soluție ar fi crearea unui fond comun al cinematografiei între R. Moldova și România, dar pentru asta e nevoie de voință politică.

12. Ar fi fost o soluție ca proiectele din Moldova să fie sprijinite ce CNC-ul românesc, să existe un soi de fond care să sprijine doar co-producțiile.

13. Un film moldovenesc bine făcut aduce mult mai multă imagine R. Moldova decât orice delegație care pleacă în străinătate sau stă acolo cu anii. Nu cred că Festivalurile „Mărțișor” sau „Invită Maria Bieșu” aduce mai multă imagine decât un film. Un film este văzut de sute de mii de oamenii. Festivalul despre care vorbeam durează 10 zile la care participă 2000 de oameni și este vorba la mijloc de costuri colosale. Trebuie să gândim și strategic. Poate ar trebui de sugerat autorităților care să fie prioritățile. Noi, cineaștii lătrăm de ceva timp că filmul este mesagerul culturii și nimic altceva.

14. Un om needucat are comportamentul maimuței și reacțiile sunt animalice de cele mai dese ori. Filmul este picătura în cratița de cultură generală.

Articole similare
Comentarii