Românul care a înfruntat teroriștii la Kabul, cu prețul vieții. A fost adus în România într-un sicriu, cu onoruri militare

Detalii în exclusivitate despre atacurile din Afganistan, de săptămâna trecută, în care au murit doi români, unul dintre ei angajat al unei firme private care se ocupa de securitatea ambasadei României din Kabul. Digi24 a obținut un interviu cu un fost militar care lucrează la compania care proteja cartierul atacat de talibani și se afla în zona verde în momentul atacurilor. Vine cu mărturii în premieră despre infernul trăit o noapte întreagă, cât a durat primul atac, și despre cum au intervenit forțele de securitate.

Kabul, capitala Afganistanului, seara. Oamenii din cartierul verde se plimbă prin complex. Este puțin trecut de ora 22 când se dezlănțuie iadul. O explozie puternică lângă zidul cartierului îi aruncă la pământ pe cei din apropiere. Peste doar câteva secunde, teroriștii intră în complex și deschid focul. Acolo sunt și români. Este vorba despre diplomați de la ambasada României, dar și despre angajați ai unei firme private de securitate care se ocupă de paza complexului. Sunt foști militari care s-au angajat în domeniul privat.

Lupta s-a încheiat dimineața, atunci când ultimul taliban a fost ucis. Se închisese într-o cameră a complexului. Ar fi putut să se detoneze în momentul în care cineva intra în încăpere. Teroristul se comporta ca o mașină de luptă.

Peste 20 de morți și o sută de răniți este bilanțul atentatului de la Kabul. Numărul victimelor putea să fie însă și mai mare, dacă un român nu se lupta până la ultima suflare cu talibanii.

„Motivul pentru care s-a oprit în locul respectiv a fost datorită băiatului care a acționat într-un mod mai mult decât profesionist și a dus mașina in față și probabil s-au concetrat toți pe mașina respectivă. A murit ca un erou și ca un luptător și a murit cu degetul pe trăgaci, așa cum ar trebui să facă oricare dintre ei”, spune fostul militar, pentru digi24.ro.

Românul nu a putut să-și salveze însă propria viață, iar marți a fost adus în țară într-un sicriu, cu onoruri militare. Acasă s-au întors și câțiva mercenari care lucrau la firma de securitate din cartierul verde. Spun că nu au primit arme din partea companiei și nu aveau cum să se apere în fața talibanilor. Cei care au rămas în continuare în Afganistan îi contrazic.

În ultimii 16 ani, România a pierdut 29 de militari în teatrele de operații, cei mai mulți – 27 – au pierit în Afganistan.

Articole similare
Comentarii