Stare de urgenţă în sectorul energetic din R. Moldova

Criză în sectorul energetic din R. Moldova. Pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mil. m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67 %. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemului de gaze naturale, a anunțat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unui briefing.

Premierul mai spune că obiectivul Guvernului este să asigure azi sau în zilele imediat următoare o achiziție de gaze naturale care să readucă presiunea în rețeaua de gaze naturale la un nivel normal.

„Pentru a face această achiziție vom face cinci pași simpli:

Unu. Imediat după acest briefing intrăm în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Comisia va audia raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitarea de la Guvern și Parlament a instituirii Stării de Urgență.

Instrumentele disponibile la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic, iar competențele Comisiei pentru Situații Excepționale nu oferă soluții și instrumente necesare.

De aceea, este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și anumite legi. De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal.

O altă decizie pe care o va propune CSE este instituirea unui centru de dirijare în cadrul IGSU pentru coordonarea fluxului de informații și gestiunea rapidă a situației.

Doi. După ședința Comisiei Situații Excepționale va avea loc ședința de Guvern, în care vom face solicitarea către Parlament de a institui starea de urgență.

Trei. Eu voi merge în Parlament unde voi explica de ce e nevoie de instituirea Stării de Urgență și vom solicita votul  Parlamentului în acest sens.

Patru. După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vom pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vom solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. Oferta a fost deja publicată în această dimineață, așteptăm să vină răspunsul de la traderi și vom institui o procedură transparentă pentru a efectua achiziția, o procedură care va fi monitorizată și auditată în timpul procedurii și ulterior.

Cinci. Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale”, a precizat Gavrilița.

Între timp, Guvernul susține că rămâne disponibil să continue negocierile cu Gazpromul în vederea identificării unei soluții pe termen lung, ancorată în interesele comerciale ale celor două țări. „În cazul în care o astfel de soluție nu va fi găsită, vom veni cu noi acțiuni care să asigure securitatea energetică a țării”, a conchis demnitarul.

 

Articole similare
Comentarii