Statul corupt ne ucide

Aș fi vrut să începem această săptămână cu informații mai bune, pozitive, cu speranțe că lucrurile pot fi schimbate. Dar, statul corupt ne ucide în fiecare zi. La grădiniță ne sunt îmbolnăviți copiii din cauza unor scheme corupte prin care sunt livrate alimentele către grădinițe. Este un caz care nu poate fi explicat în niciun fel. Dacă s-a ajuns până aici, adică să nu ai nimic sfânt, să nu îți pese de viața copiilor, atunci cred că nu mai avem nicio șansă. Noi, ca stat, ca societate. Nu mai există nicio moralitate, niciun principiu, nicio valoare. Nimic, decât instinctele animalice de supraviețuire.

Sistemul de sănătate ne ucide constant. Citeam astăzi un caz al unei tinere care după ce a născut prin cezariană i s-a cerut 2000 de lei pentru a extrage ațele rămase în urma operației. Pentru că nu a avut de unde să plătească, tânăra a murit, lăsând în urmă o fetiță de 3 ani și un băiețel de o săptămână. Este de groază ce se întâmplă. Uneori nu pot să cred că trăiesc în această țară. Este din ce în ce mai periculos.

UPDATE: Din informațiile prezentate, se pare că femeia care a decedat avea diabet zaharat, dar refuza să își administreze insulină. Acest lucru îi putea cauza moartea.

http://unimedia.info/stiri/o-femeie-din-causeni-a-decedat-la-doua-saptamani-de-la-nastere–ministerul-sanatatii-a-initiat-o-ancheta-interna-123963.html

Din cauza sistemului de sănătate și cel al educației vrei să îți iei lumea în cap și să pleci acolo unde îți sunt respectate drepturile, acolo unde, ajungând la medic, nu pleci de acolo schilodit că nu i-a reușit operația sau fără un picior, sau fără o mână, sau, în general, te bucuri că ai rămas viu.

Nu generalizez, dar vă dau un exemplu, un caz concret care s-a întâmplat la spitalul raional din Orhei, secția traumatologie: medicul Andrei Vârlan și o fetiță de 5 ani cu un traumatism minor. Acest individ, pe care nu îl pot numi medic, a încercat să îi restabilească mânuța pacientei. Și pentru că nu a reușit din prima, a experimentat și a doua oară așa încât i-a rupt mâna copilului. Părinții au fost nevoiți să plece de urgență la Centrul Mamei și copilului din Chișinău pentru a-i face operație și a salva mâna. Într-un final operația a fost reușită, dar suferința prin care a trecut copilul nu poate fi iertată, plus o intervenție chirurgicală cauzată de un medic. Oamenii trebuie să îl cunoască pe cel care îi schilodește pe copii – ANDREI VÂRLAN – medic traumatolog, Spitalul raional Orhei. Dacă sunteți din Orhei și aveți o problemă de acest fel, nu mergeți la acest om, s-ar putea să vă facă mai mult rău decât bine copilului dvs.

Ce va face sistemul? Probabil îl va acoperi, așa ca în miile de cazuri de malpraxis. Familia este decisă să îl dea în judecată, pentru ca alți copii să nu devină victimele iresponsabilității celor care au depus jurământul lui Hipocrates și și-au asumat angajamentul să aibă grijă de sănătatea oamenilor. Unii dintre ei cred că au uitat demult de acest jurământ, de vreme ce mita/șpaga este mai importantă decât viața unui om.

De ce statul corupt își ucide cetățenii? Pentru că nu există un sistem judecătoresc independent, onest, just, corect, care să facă dreptate. Dacă medicii ar fi condamnați pentru cazurile de malpraxis și sistemul nu le-ar lua apărarea, atunci ne-am curăța de impostori și infractori. Această curățenie o pot face judecătorii independenți, care să nu fie influențați la rândul lor de altă mită/șpagă sau de un apel telefonic.

Cum putem ajunge la o asemenea abordare? Doar prin curățarea sistemului din interior. E adevărat, unde-i unul nu-i putere, însă unde-s doi – puterea crește. Dacă tot mai mulți s-ar opune schemelor corupte, mai avem șanse de a reuși ca stat, ca societate.

Am vrut să scriu azi lucruri mai pozitive și mai frumoase, dar realitatea din păcate este cea care este. Tristă…

Articole similare
Comentarii