Tânăra care alege să revină în R. Moldova după terminarea studiilor din străinătate

Elena Damian, originară din comuna Zâmbreni, raionul Ialoveni, este studentă la Universitatea de Vest din Timişoara, la Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Specializarea Asistență Sociala, Anul II, iar momentan se află în Franța cu o bursă de studii Erasmus la ”Ecole Santé Sociale Sud Est” din Valence. Spune că timpul petrecut în România și Franța au apropiat-o enorm de mult de Moldova.

”Aleg să mă întorc în țară, după finisarea studiilor, pentru a putea pune în practică aspectele diferite ale învățării pe care le-am văzut și aplicat în străinătate, pentru a încerca să schimb puțin mentalitatea moldovenească față de desfășurarea învățării”, a declarat tânăra în cadrul unui interviu pentru blogul elenarobu.md.

Elena Damian susține că decizia de a se întoarce acasă s-a născut treptat, a fost oarecum o urmare firească a acestei experiențe, chiar dacă poate părea ciudat. Așa cum a descoperit o altă Franță, a văzut și Moldova cu alți ochi și si-a dat seama că acasă va fi și va rămâne pentru ea în Moldova.

Întrebată cum poate fi utilă țării unde s-a născut, studenta afirmă că se poate implica pentru a schimba Moldova.

”Poate sunt o idealistă irecuperabilă, dar cred cu tărie că noi, generațiile ce „cutreieră lumea”, suntem cei care putem schimba Moldova, cu ideile noastre originale, cu exemple din experiența noastră de peste hotare. În cazul meu, cred că pot ajuta mai mult fiind în țară decât rămânând în străinătate, dar nu pot nega faptul că sentimentul puternic de apartenență la cultura plaiului natal a avut și el un cuvânt de spus în decizia mea. Dincolo de faptul că se pliază foarte bine pe nivelul și domeniul meu de studii, îmi dă ocazia, zi de zi, să aplic ceea ce am învățat acolo, și nu doar la nivel de cunoștințe de specialitate, ci și din perspectiva dezvoltării personale. Dacă cineva m-ar întreba ce sfat aș da unui tânăr, aș răspunde că orice tânăr ar trebui să trăiască experiența unei perioade de studii în străinătate, pentru că ajută enorm la cunoașterea de sine și la lărgirea orizonturilor personale și profesionale”, a mărturisit tânăra.

Și totuși de ce se va întoarce acasă Elena Damian?

”Nu mi-am propus să rămân în străinătate. Personal, apreciez studenții care vor să-și îmbunătățească cunoștințele sau experiența printr-un program de studii în străinătate, care nu pleacă doar pentru „un salariu mai mare” sau pentru „condiții mai bune”, cred cu tărie în aportul cultural și profesional pe care o astfel de experiență ți-l poate aduce. Într-adevăr, reintegrarea studenților care hotărăsc să se întoarcă în Moldova nu este prea ușoară, atât în plan personal cât și profesional. Pe tabloul poveștii mele Erasmus sunt pregnanți și pigmenții de dor de casă. Dorul de Moldova te face să te întorci, să apreciezi mai mult, mai onest „așa da!”-urile și să te pui pe treabă, transformând „așa nu!”-urile în evoluție, în reușită. Franța este cu un pas înainte privind, în primul rând, atitudinea oamenilor faţă de propria ţară”, a răspuns studenta.

Interviul integral în puteți citi pe blogul elenarobu.md

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii